На 10 април се навършват 40 години от полета на Георги Иванов

Той е единствен, защото е първият български космонавт. Момчето, което на 16 години скача с парашут, дори и в най-смелите си мечти не си е и помисляло, че един ден ще се докосне до необятното. На 10 април се навършват 40 години от полета на Георги Иванов.

Спускаемият апарат, с който космонавтите се завръщат на Земята, дълго време стои захвърлен.

"Беше до 93-та в моя роден град Ловеч, но беше оставен на един незавършен строеж", каза Георги Иванов пред камерата на "Събуди се".

БЪЛГАРСКА СЛЕДА: Проф. Виден Табаков – човекът, направил кацането на Луната възможно

Снимки от 90-те, направени от Евгени Димитров запечатват как безценната капсула е сред боклуците на строежа. "Това ми беше първият самостоятелен случай - с разбити прозорци, вътре стърчиха греди, хлапета се промъкваха. Отидох в полицията в Ловеч, където Богдан Кръстев, който като научи за тази работа, вдигна три коли с включени сирени", заяви собственикът на Агенция "Булфото" Евгени Димитров.

Кръстев изстрелял три полицейски коли с включени сирени към строежа. И под заплаха да вкара в ареста местния шеф на БКС-то, получил незабавно кран, с който откарал капсулата в база на МВР.

"Те стоят седнали, свити леко, малко като в ембрионална поза. Няма друга такава подарена капсула от Съветския съюз на чужда държава и чужди космонавти, освен тази на Георги Иванов. Има доста защити, които са против изгаряне, топлозиолация, метална обвивка. Вътре има две места, където са стояли. Има два парашута - един основен и един резервен. Единият е голям 1 квадратен километър", заяви старши експертът в Музея на авиацията Божидар Сръчков.

Български ученици превзеха НАСА (ВИДЕО)

Спалният чувал на първия ни космонавт никога не бива използван. Редом с чувала за сън можем да видим и мостри на космическата храна.

"Достойно призово място - трето място, като страна, която произведе храна и произвежда храна за Космоса", каза още Иванов.

"България е третата държава след Съветския съюз и Америка, която започва да произвежда такава храна. Тя се прави и до ден днешен в института в София. Абсолютно всичко, за което може да се сетите - плод, зеленчук, манджа, лютеница, кафе, кисело мляко. Може да издържа месеци, дори години", заяви Сръчков.

Запитан какво трябва да направи човек, ако иска да стане космонавт, Иванов сподели, че трябва да се занимава изцяло с физически упражнения и с тренировки на тренажор.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.