Тежка техника е раздробила голяма част от скалите в северното подножие на Бунарджика

Спор заради строителство в подножието на едно от тепетата в Пловдив. Според издателката Божана Апостолова в момента огромен строеж руши основите на Бунарджика. Апостолова призова с жива верига да се спре унищожаването на един от символите на града, а общината и собственикът на имота са категорични, че всичко е законно. Върху терена от 500 декара ще се издигне триетажна жилищна сграда.

Как преди години изчезва емблематичен хълм на Пловдив? (ВИДЕО)

„Повече от 20 дни гледам как вандалски се чупят скалите. Пловдив е наричан Малкия Рим, а причината са 7-те тепета и реката. Не мога да си представя кой беше този ум, който не защитава тепетата на Пловдив. Две вече превърнахме в паваж”, заяви Божана Апостолова. Според нея общинските власти са си затваряли очите при издаването на разрешителното за строеж.

В социалните мрежи дори се готви протест. Жители на квартала се обявиха в защита на тепето.

Собственикът на терена е строителен предприемач. Твърди, че всичко е законно. Върху скалите до скоро имало четири къщи, включително и бащината му. Той ги съборил, за да построи нова сграда. „Ние разрушаваме съвсем малка част от скалите, които са в онази част, която е леко по-висока, за да можем да фундираме. Не разрушаваме основите на тепето. Това са повърхностни скали. Няма нищо незаконно и нещо нередно в цялата работа”, заяви собственикът на имота Георги Дамянов.

От общината заявиха, че теренът не попада в защитената зона на тепето и строежът е допустим.

„Законно е. Две проверки сме извършили. Хората са представили строително разрешение, разрешение от РИОСВ. Всичко е извън обхвата на защитената територия ”, заяви Георги Стаменов, кмет на район „Централен”. „Хълмът се застроява, но по законовия ред и начин”.

Предстои да се извърши трета проверка на РДНСК и ДНСКА, която да установи дали се рушат защитени скали от тепето.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.