Те искат оставката на министър Румен Порожанов

Биопроизводиелите излизат на протест. От Асоциация Биопродукти искат оставката на министър Румен Порожанов. От бранша недоволстват срещу нова наредба, която предвижда налагане на големи санкции и дори отнемане на Сертификата на производители при минимални грешки. Те смятат, че липсата на право на оспорване на наложена административна мярка може да предизвика целенасочени проверки служители на министерството, които да унищожат конкретен бизнес.

„Проблемите са преди всичко в един обрат, който се получи в политиката на Министерството на земеделието в последните шест месеца. Започна едно изключително рестриктивно отношение към българските биопроизводители. Прие се една нормативна база, която поставя в риск всеки едни биоземеделец и производител”, коментира една от протестиращите биопроизводители –Веселина Ралчева.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК.

По думите й биопроизводителите са поставени в ситуация, в която във всеки един момент могат да загубят бизнеса си.

„Промените са продиктувани основно от препоръки от различни одитиращи институции, препоръки от доклади на Европейска сметна палата, Българска сметна палата. Подчертавам, че те са в съответствие с европейското законодателство. Това са промените от края на миналата година. След комуникация със заинтересованите страни и с представители на биопроизводителите сме предвидили нови текстове в Наредба 5. С тези изменения се предвижда малко по-облекчен режим по отношение на отнемане на сертификата”, заяви  зам.-министърът на земеделието и храните Вергиния Кръстева.

„Наредбата предвижда всяко нарушение да има съответната санкция. Тя обхваща всички участници в системата за контрол. Нашите усилия в момента са насочени към подобряване на дейността на контролиращите лица”, коментира Михаил Карабельов от Дирекция "Биологично производство" на Министерство на земеделието.

От самото министерство коментираха, че са готови да направят спешни корекции на наредбата, така че да удовлетворят исканията на производителите. Тече и брифинг относно ситуацията, а протестиращите настояват за среща с премиера.

Още по темата гледайте във видеото.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Роднински връзки и в земеделието? (ВИДЕО)

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.