Според властите американските военни, които се намират в Близкия изток, Африканския рог и централна Азия са терористични групи

Иран обяви САЩ за „държава спонсор на тероризма”, а американските военни, които се намират в Близкия изток, Африканския рог и централна Азия, за терористични групи.

Мярката на Техеран е в отговор на решението на Вашингтон да включи иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция в списъка на чуждестранни терористични организации. Според властите в Иран, решението на Съединените щати представлява голяма заплаха за регионалната и международна сигурност и мир.

„От 40 години насам Корпусът на гвардейците на Ислямската революция се занимава активно с тероризъм и създава, подкрепя и ръководи други терористично групировки. Корпусът на гвардейците се представя за легитимна военна организация, но никой от нас не трябва да се заблуждава. Той редовно нарушава законите за въоръжените конфликти, планира, организира и извършва терористични кампании по целия свят”, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.