Британският премиер Тереза Мей днес е в Париж и Берлин, за търси подкрепа за отлагането до 30-ти юни

Евросъюзът ще предложи на Лондон отсрочка за Brexit до една година, а не до края на юни, както поиска британският премиер Тереза Мей. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск смята, че британският парламент няма да ратифицира споразумението до края на месеца.

В сряда Евросъюзът се събира на среща на върха, на която трябва да се вземе решение за отсрочката.

В същото време премиерът Тереза Мей днес е в Париж и Берлин, за търси подкрепа за отлагане на Brexit  до 30-ти юни.

Британските депутати одобриха искане за отсрочка на Brexit

„Досегашният ни опит, както и дълбоките разделения в Камарата на общините, ни дават малки основания да вярваме, че процесът на ратификация (на споразумението за напускане) ще може да приключи до края на юни”, казва в официалната си покана за срещата на върха Доналд Туск. „В действителност предоставянето на такова удължаване би увеличило риска от серия от нови кратки отсрочки и извънредни срещи на върха, което със сигурност ще засенчи бизнеса на ЕС-27 през следващите месеци. Продължаващата несигурност също би била лоша за нашите икономики и граждани. И накрая, ако не успеем да постигнем съгласие по всяко следващо удължаване, би имало риск от случайно безмитен Brexit”, се казва в позиция на Доналд Туск.

Мей иска отлагане на Brexit до 30 юни, Туск предлага до една година

Той предлага гъвкаво дългосрочно отлагане, което ще задължи Обединеното кралство да участва в европейските избори. Гъвкава отсрочка, според Туск, ще даде възможност на Лондон да намери консенсус и преосмисли намеренията си, а в случай, че договореното с Европа споразумение бъде прието през следващите месеци, то Великобритания може да напусне. Лондон ще има време и възможност и да оттегли искането за напускане.

Предложението предвижда още по време на отсрочката Лондон да остане пълноправен член на ЕС със всички права и задължения. Европейските лидери да дадат дълга отсрочка и при условие, че британските представители в Общността да не спъват работата и функционирането на ЕС при взимане на ключови решение, между които и бюджета.

Германската канцлерка Ангела Меркел смята за възможно британското напускане на ЕС да бъде отложено до началото на 2020 г., според източници на ДПА, цитирани от БТА. Меркел е заявила, че извънредната среща на върха на ЕС утре ще се фокусира върху т.нар. "флекстеншън" (flextension - гъвкаво продължаване - б.р.) на датата на британското напускане. Това твърдят пред ДПА участници в срещата й с парламентарната група на нейния Християндемократически съюз.

„ЕС е „в историческа ситуация”", казала Меркел според тях. „Организиран Brexit - със споразумение - е в интерес на Германия", казала тя.

Според френското президентство обаче отлагане на Brexit с една година би било твърде дълго. Това каза днес служител от президентството в Париж, цитиран от БТА. Според него Лондон не трябва да преговаря за бъдещите отношения с ЕС, докато Великобритания остава в Съюза. 

„Всяка нова отсрочка на Brexit, дадена на британците, трябва да защитава гладката работа на евроинституциите, а останалите 27 страни членки да могат да искат периодичен преглед дали Лондон спазва ангажиментите си да не спъва вземането на решения в Евросъюза", подчертава служителят. 

Меркел: Германия и партньорите й ще направят всичко за предотвратяване на Brexit без сделка

В същото време ирландският премиер Лио Варадкар, цитиран от Ройтерс, изрази увереност, че френският лидер е отворен за идеята на Обединеното кралство да бъде предложено продължение на преговорите за Brexit.

"Въпреки писанията в някои вестници, смятам, че Франция дори не помисля да наложи вето (върху отсрочка)", каза Варадкар пред ирландския парламент. Според него Макрон обаче искал това да бъде обвързано със строги условия: ако напуска, Лондон да не се меси във формирането на Общата селскостопанска политика на ЕС, на бюджета на съюза и в избирането на новия председател на Европейската комисия. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.