Критичният участък се намира само на километър от възстановената подпорна стена в селото

Нова опасност край Катуница. Придошлата река Чая заплашва да отнесе защитна дига и да залее хиляди декари обработваема земя. Този следобед водата отнесе част от брега. Критичният участък се намира само на километър от възстановената подпорна стена в селото.

Продължава укрепването на разрушената дига на река Чая

Заради продължителните дъждове от два дни коритото на реката е пълно от бряг до бряг. На километър от селото  непочистеното корито отклонява водата и тя бие в стените на защитното съоръжение. На четири места брегът е подкопан, отнесени са десетки дървата. А водата всеки момент може да залее нивите,  притеснява се кметът.

„Брегът започва да пада в реката”, обясни Красимир Юруков, кмет на село Катуница.

За да огледа критичният участък на място спешно пристигна директорът на Напоителни системи. Укрепването на опасния бряг започва още утре.

Укрепването на дигата на река Чая започна със скандал (ВИДЕО+СНИМКИ)

„В момента организираме и тежката техника пътува насам. Дърветата ще бъдат изкарани и профилът на заливаемата тераса ще бъде  възстановен”, заяви Петко Димов – директор на „Напоителни системи” – клон Марица.

Точно преди два месеца река Чая разруши 100 метра от бетонната стена, изградена за да пази селото от наводнения. За възстановяването й държавата плати 300 000 лева.

Укрепването на новия опасен участък ще отнеме два дни. Притеснението на институциите обаче е реката да не повиши още нивото си, тъй като синоптиците очакват още валежи до края на седмицата.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.