Тя е била нахапана от друго животно

Екип на Аварийната дирекция на Столична община спаси ранена сърничка, намерена в район “Витоша”. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Сърничката е била нахапана от друго животно. Тя ще бъде предадена на Спасителен център за диви животни.

Ветеринарите се борят за живота й. Сърната е на около две години. Знае се, че ухапванията са от хищник, най-вероятно куче. Но тъй като няма свидетели, не се знае, дали е домашно, скитащо или ловно.

„Сърничката беше в безпомощно състояние, има две рани. Не знаем какво точно се е случило, тъй като я немерихме в реката до водоема”, заяви Красимир Димитров от дирекция „Аварийна помощ и превенция“, Столична община.

Дивото животно е докарано в зоологическата градина в Соофия. Загубила е кръв, има рани по шията и около опашката.

„Първите 24 часа ще бъдат решаващи, но прогнозата на колегите ветеринарни лекари е, че има шанс”, каза още директорът на зоологическа градина – София Добромир Бориславов.

Тази година това е вторият сигнал в общината за нахапана сърна. От зоопарка допълват, че има такива инциденти в началото на пролетта. Вероятно, защото тревопасните животни търсят прясната зелена трева и стават лесна плячка за хищниците.

Учени: Животните умеят да водят разговор и да се изслушват

„Много трудно оцеляват. Всяко диво животно, когато попадне в съвсем нова среда за него, то изпитва невероятен стрес, което също може да бъде причина за фатален изход”, каза ветеринарният лекар д-р Иван Цветков.

Засега сърничката ще остане на топло, изолирано и затворено място, докато раните зарастнат.

В зоопарка е останал и сръндак, който попадал тук отново след като бил нахапан. Неговите рани обаче били по-леки. И все пак има надежда, че нахапаната сърна, ще оцелее а след лечението може би и да се върне в дивата природа.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.