Според него Киев и Берлин имат различни подходи за решаване на този въпрос

Киев продължава да настоява за спиране на проекта "Северен поток-2", заяви Петро Порошенко на съвместен брифинг с Ангела Меркел, излъчен по украински телевизионни канали. Държавният глава отбеляза, че Киев и Берлин имат различни подходи за решаване на този въпрос. Това съобщи БГНЕС.

Според Порошенко, Германия предлага да се определи гарантираният обем газ през територията на Украйна, докато Киев настоява за спиране на строителството на газопровода.

В Украйна ще се проведе втори тур на президентските избори

"Ще предложим на германските компании участие в управлението на украинската газопреносна система", добави президентът. По-рано тази седмица държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че Вашингтон все още обсъжда с Берлин вариант, при който на Украйна ще бъде гарантиран транзит на руски газ след приключването на проекта "Северен поток-2".

Той добави, че опитите за разубеждаване на европейците от изграждането на газопровода "днес не са се увенчали с успех". Проектът "Северен поток-2" включва изграждането на два газопровода с общ капацитет от 55 милиарда кубически метра годишно. Планира се да приключи тази година.

Комик и настоящият държавен глава - на балотаж в президентския вот в Украйна

Проектът се осъществява от Nord Stream 2 AG. „Газпром“ ще инвестира половината от средствата. Останалата част ще бъдат осигурени от европейски партньори: Shell, OMV, Engie, Uniper и Wintershall. Германия подкрепя изграждането на газопровода, като подчертава търговския фокус на проекта. Австрия също изрази подкрепа, заинтересована от надеждните доставки на синьо гориво. Освен това проектът се подкрепя от Норвегия, чието правителство притежава 30% от капитала на Kvaerner, един от строителните предприемачи.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.