Засиленото полицейско присъствие в Габрово остава до неделя

Оставка на шефа на полицията в Габрово след като му я поиска премиерът. След поредната нощ на протести в четвъртък - ранени и арестувани там. Ромското население на града е готово да напусне домовете си и да се изсели другаде. Жандармерията остава, за да гарантира спокойствието, а властта започва проверка дали полицията в Габрово е реагирала адекватно на бунтовете. Тази вечер е първата спокойна в Габрово след началото на бурните протести, предизвикани от побой над продавач в магазин в града.

Шефът на полицията в Габрово подаде оставка

По обед Борислав Бончев даде отчет за свършеното през последните дни на извънредно заседание на общинския съвет. Няколко часа по-късно, подаде оставка. „Събитията от последните дни са причината за оставката. Това мога да ви кажа”, заяви директорът на ОД на МВР - Габрово в оставка Борислав Бончев. Той отказа да коментира дали счита, че не се е справил и не е овладял ситуацията.

Борисов: Шефът на полицията в Габрово трябва да подаде оставка

Оставката на Борислав Бончев идва след остри политически реакции и лично обвинение от страна на премиера. От Хърватия Бойко Борисов се закани, че ще има тежки последствия за виновните, защото полицията е подценила ситуацията.

Напрежение в Габрово има, виновни за него - също. Около тази теза се обедини властта. Без да чака проверката поиска шефът на полицията да освободи стола си.

„Имам основателни претенции към шефа на полицията. Защото месеци наред са допуснати в обществения ред да се движат групи, както ми докладват и чувам и да си пият бири на детски площадки, да се правят на интересни в града. Ролята на полицията е това да не го допусне", коментира Бойко Борисов.

Проверяват Областната полиция в Габрово заради случая, довел до протести

Час по късно дойде и оставката. Проверката на МВР обаче продължава. „Ще бъдат предприети необходимите действия и ще бъдат взети необходимите дисциплинарни мерки, категорично”, заяви зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов.

Постепенно темата Габрово се превърна от криминален в политически проблем и даде повод на опозицията за нови атаки.

„Ясно е на всички безсилието на държавата”, коментира Георги Свиленски от БСП.

„Винаги около 40 дни преди изборите се случва нещо, което вдига рейтинга на измислените патриоти”, заяви Веселин Марешки от ВОЛЯ. 

„Аз винаги съм подкрепял хората, които протестират срещу циганските произволи, но не мога да одобря факта, че се вършат същите работи от хора, които уж протестират срещу циганската престъпност. Не разбирам и не го обяснявам поникакъв начин и затова съм дал още вчера разпореждане на полицията да се действа строго към онези българи, които използват ситуацията, за да вандалстват”, каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Междувременно патриотите внесоха промени в Закона за административните нарушения. Идеята е по-лесно да се налагат наказание. Например, обществено полезен труд и „задържане под стража” при кражба на ток и незаконна сеч. Така малцинствата щели да спазват правилата.

Габрово в очакване на трети ден на протести

Тази вечер е първа спокойна вечер в Габрово след началото на бурните протести, предизвикани от побой над продавач в магазин в града. За 18:00 часа тази вечер отново беше насрочен протест. Вероятно заради лошото време, в Габрово не се събраха много протестиращи хора,

По време на протеста в четвъртък вечерта, операторът Даниел Стефанов и неговият колега Веселин се озовават между полиция и протестиращи. „Не можах да избегна палката, която жандармерист засили към главата ми”, коментира Стефанов.

От полицията официално знаели само за един ранен и той бил полицай. „До този момент, нямаме подадена жалба в полицията”, заяви директорът на ГДНП Христо Терзийски.

Протестът в четвъртък вечерта приключи с арести. „Едно лице е задържано без лични документи и към 23:30 са задържани четири лица за възникнал пожар на покрив на необитаема постройка”, каза още Терзийски.

Запалените постройки са две и се намират в квартала, който протестиращите атакуваха. Там сега е останала само 79-годишната Иванка Михайлова. „Аз не се уплаших, но децата се уплашиха. Всички се махнаха. Само аз съм тук, а внукът ми дойде с такси да ме вземе за Казанлък да бягам. Как ще бягам, няма да бягам”, коментира тя.

От началото на протестите в Габрово деца от ромски произход са спрели да ходят на училище. „За последните два дни статистиката показва, че има увеличение на броя на учениците, които отсъстват, с близо 100 ученици, които отсъстват и близо 38 деца в детските градини”, коментира Георги Маринов – началник на Регионалното управление на образованието.

Проблем се появил и с работната ръка в общинските фирми. „Факт е, че има проблем и с работниците от Благоустрояване, които предвид ситуацията отказват да работят. Страх ги е да се появяват по улиците”, коментира вицепремиерът Томислав Дончев.

Габрово в очакване на трети ден на протести

Отношение по проблемите в Габрово взе и съпругата на вицепремиера. Светлана Дончева написа, че „Габровци искат да видят града си чист от придошлите цигани. Да излизат спокойни и да не бъдат нападани от пияни или дрогирани цигани”.

Няколко часа след този пост, Дончева смекчи позицията си и, отново от Facebook, призова обстановката да се успокои. 

Същото направи и вицепремиерът. „Призивът ми към всички е нека това да се случва по мирен начин, но гневът на хората е справедлив”, коментира Дончев.

Засиленото полицейско присъствие в Габрово, на този етап остава до неделя.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.