В Сърбия се надига най-масовият протест срещу Вучич

Въобще не се притеснявам, нито пък се страхувам от протеста на опозицията. Това заяви сръбският президент Александър Вучич по повод днешния национален протест в страната срещу него.

Пред проправителствената телевизия „Пинк” Вучич риторично попита не зачита ли различното мнение и демокрацията. „След 5 дни и ние ще се съберем на протест. Ние, не трошим и не чупим и не бием жените”, каза още Вучич и призова опозицията да води диалог от Скупщината, а не по улиците.

Протест на "1 от 5 милиона" в Белград

Днес пред сръбския парламент ще се състои най-големия протестен митинг на сръбската опозиция срещу режима на президента Александър Вучич,съобщава БГНЕС.

Под мотото „Един като всички” протестиращите ще поискат провеждане на свободни и демократични избори в рамките на 6 до 9 месеца, премахването на цензурата върху медиите и спирането на насилието срещу критиците на режима.

Протестите започнаха преди четири месеца след побоя на лидера на Левицата Борко Стефанович. От тогава всеки петък и всяка събота в над 50 града на Сърбия се провеждат протести под мотото „Един от 5 милиона”. Наименованието дойде след заплахата на Вучич, че няма да изпълни нито едно искане на опозицията дори по улиците на страната да излязат 5 милиона протестиращи.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.