Иванчева и Петрова ще съдят прокурора Гешев

Около средния размер наказание, което е предвидено по закон, поиска прокуратурата на делото срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова. За получаване на подкуп в особено големи размери наказанието е между 10 и 30 години затвор. Това би означавало около 20 години затвор за всеки един от подсъдимите. Те следва да бъдат глобени с по 30 000 лева и лишени от правото да заемат обществени позиции.

Делото за подкуп срещу отстранената кметица на район "Младост" е на път да стане еталон за бързо правосъдие у нас. Присъдата най-вероятно ще бъде постановена точно година след показния арест на Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и сочения зя посредник по сделката Петко Дюлгеров. Освен 20 години затвор прокуратурата поиска по 30 000 лева глоба за всеки от подсъдимите, конфискация на имуществото им и забрана Иванчева и Петрова да заемат обществени постове. 

Безскрупулни хора без морал. Така прокуратурата описа Иванчева и Петрова. И поясни, че според тях отстранената кметица на "Младост" и заместничката й демонстрират чувство на безнаказаност. "Корупцията се шири у нас. Иванчева и Петрова са олицетворение на това", казаха още от държавното обвинение. Смекчаващо вината им обстоятелство било само, че с с чисто съдебно минало и имат проблем със здравето.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

На предходното заседание Петко Дюлгеров, сочен за посредник на предадения подкуп, се отказа от своите показания. Те са важни, защото показват цялата технология на искания и предаден в последствие подкуп.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова дойдоха в добро настроение в съда и заявиха, че очакват от прокуратурата да поиска максимално наказание за тях, но че са невинни.

„Те ще искат 30 години вероятно, но няма как да стане, защото доказателства няма”, заяви Иванчева.

„На лъжата краката са къси и рано или късно, когато знаеш, че фактите са на твоя страна , те ще излязат наяве”, заяви Биляна Петрова.

„Ние дефакто ще заведем дело срещу Гешев основно за подвеждане и неправилна информация по медиите, което е уронване и набеждаване в наш ущърб, клевета, ще има ответен удар по това, което той е излъгал пред вас медиите”, коментира още Иванчева.

Гешев: Не се притеснявам от дело, заведено от подсъдимата Иванчева

От своя страна заместник-главният прокурор Иван Гешев заяви: "Не се притеснявам от нищо. За мен даже е някаква чест, че подсъдими и обвиняеми лица се ангажират толкова активно с мен. В рамките на шегата ще кажа, че очаквам всеки момент дела да ми образуват и тези ,които вие наричате Митьо Очите, Куката, Клана на Гольовци от Орландовци, Хамбитата от Димитровград, така ,че нещата са динамични", каза той.

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.