Еднаквите приоритети с ЕНП са силата на платформата на ГЕРБ, заяви Цветанов

ГЕРБ представя политическата си платформа за предстоящите европейски избори на 26 май. Събитието се провежда  в театър „Азарян“ в НДК. ГЕРБ и СДС постигнаха споразумение за общо явяване на европейските избори.

"Силата на нашата платформа е, че ще защитаваме това, което се припокрива с приоритетите на ЕНП - кохезионна политика, миграция, отбрана. Благодаря на всички структури в страната, включително и на СДС, които правят всичко възможно, за да се подготвим максимално добре на предстоящите европейски избори. Днес ние ще представим както резултатите, които имаме от управлението и които изцяло се покриват с приоритетите на Европа и нашите ангажименти с евродепутатите ни. Когато принадлежим към едно политическо семейство в Европа ние трябва да приемаме съотносими политики", заяви заместник-председателят на партията Цветан Цветанов. "Искаме да покажем европейското лице на България", добави той.

СНИМКИ ОТ ПРЕДСТАВЯНЕТО ВИЖТЕ ТУК

"Нямам съмнения, че днес ще бъде представена една прекрасна платформа. Въпросът е тя да стигне до българските избиратели. Опитът да превърнем дебата за Европа във вътрешнополитически дебат не е правилен. На този прекрасен отбор, на тази прекрасна платформа желая успех”, каза председателят на СДС Румен Христов.

"Правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов отвориха нова страница в отношенията ни със Западните Балкани. Ще работим за намаляване на цените на роуминга в тези страни", каза Мария Габриел, която води листата на ГЕРБ за предстоящите избори. Тя добави, че сред приоритетите на партията ще бъдат премахване на фалшиви акаунти, обучения за безопасност онлайн, както в училище, така и в бизнеса, да се подобри достъпът до интернет в селски и отдалечени райони, безплатен безжичен интернет навсякъде в страните от ЕС за по-лесна свързаност на бизнеса и хората, както и създаване на Европейски център за киберсигурност. 

„Понякога европейският бюджет звучи много неразбираемо за хората. Истината е, че той прилича на един семеен бюджет. Както всяко семейство има нужда от бюджет, за да посреща своите нужди, така и всяка държава има нужда от бюджет”. Това заяви Андрей Новаков, който представи платформата на ГЕРБ и СДС относно бюджетната политика на ЕС. По думите му европейският портфейл за предстоящия период ще бъде 1 трилион и 30 млрд. евро. „Фалшива новина е, че след 2020 г. парите за България ще спрат. Нашите опоненти казаха, че България внася в европейския бюджет повече, отколкото получава - това не е така. Бюджетът е тази гравитация, която ни държи заедно”, каза още Новаков. Според Новаков парите за земеделие се увеличават и продължава секторът да бъде приоритетен, а за малките населени райони ще има 5 млрд. лв. в следващите години.

„Нашата цел е всяко дете да бъде в класната стая. Да преодолеем неграмотността чрез качествено образование. Ако няма такова ще е трудна интеграцията на малцинствените групи”, това заяви Асим Адемов. Увеличаване на учителските заплати, развитие на дуалното обучение и подкрепа за младежките политики в областта на образованието са сред приоритетите на ГЕРБ и СДС за евровота.

„ЕС може да помогне на държавите в сферата на здравеопазването. Можем да си помагаме и да обменяме добри практики в Съюза. Над 70% от всички граждани от ЕС, а и ние в това число, искат ангажимент от ЕС в тази сфера, въпреки че той е приоритет”. Това заяви Андрей Ковачев. По думите му, ако искаме растяща икономика, трябва да имаме и здрави граждани . „Българското правителство инвестира изключително много през последните години за здравноосигурителните плащания, за ремонтиране на болници за това да има по-високо заплащане на медиците”, каза той. „Благодарение на европейската солидарност, само до няколко години ще имаме нова модерна Спешна помощ – ще бъдат закупени над 400 нови линейки, 247 медицински центрове ще бъдат ремонтирани, ще бъде закупена и много нова техника”, коментира Ковачев.

„За да имаме добра среда за бизнеса трябва да имаме добри финансови измерители. А когато цифрите говорят, и опозицията мълчи. В момента имаме най-добрите икономически показатели в нашата история – най-висок БВП, най-ниска безработица”. Това заяви Ева Майдел. „България вече произвежда много. Но ние искаме да произвеждаме още и по-съвременни неща”, каза още тя. По думите й от ГЕРБ и СДС ще работят за завършване на единния европейски пазар. „Имаме нужда и от най-младия си потенциал – хората които са тук, хората които са в чужбина – да се завърнат. Но за да няма голяма пропаст между бизнеса и младите ще продължим да работим за съвместния им диалог”, коментира още Майдел. „ЕС трябва да продължи да помага на бизнеса и на потребителите и точно това ще бъде една от нашите задачи. Ще работим и за ускорено влизане в Еврозоната, защото това ще донесе повече възможности и инвестиции. Нашата най-голяма цел е не само да настигнем другите европейски държави, но и да повишим качеството на живот на българите”, каза още тя.

„Кохезионна политика – това е политиката, която е най-близко до гражданите и която решава техните проблеми. Искаме тази политика да бъде по-близо до гражданите – да работим за по-добра свързаност, да бъде по-социална, да има по-добър достъп до здравеоопазване, да бъде по-зелена, по-екологична”, заяви Лиляна Павлова. По думите й от присъединяването ни към ЕС, въздействието на кохезионната политика върху БВП е 11%. „До 2023 г. очакваме още увеличение благодарение на тези еврофондове. Водещата роля на тази кохезионна политика е тя да се запази. Именно тя трябва да бъде близка до хората”, каза още тя. „Трябва да имаме синергия между различните европейски фондове и по-лесен достъп до тях. Благодарение на тях в годините назад променихме облика на градовете. Трябва да започнем да работим за това”, посочи Павлова.

„Политиката на сближаване – социално и икономическо, е основополагаща за ЕС. Тя трябва да бъде ориентирана към хората. Ние инвестираме в по-честа околна среда, защото знаем, че всички екологични стандарти са предпоставка за по-добър живот. Ние продължаваме с инвестиционната политика в тази сфера”. Това заяви Ивелина Василева. За изминалия период Василева посочи, че са били изградени 51 пречиствателни станции за отпадъчни води. „Подобрихме състоянието на водите на Черно море, изграждайки 8 пречиствателни станции. Отдавна забравихме и за кризата с отпадъците в София, защото беше изграден най-модерният завод за отпадъци”, посочи още тя. Като друга важна политика Василева определи подобряване на качеството на въздуха. „Близо с 60% са намалели замърсяванията с фини прахови частици. От 28 града, по предварителни данни към настоящия момент, 9 от тях вече изпълняват изискванията. Продължаваме с въвеждането на мерки за по-чист въздух”, заяви Ивелина Василева.

„Главната цел е и да намалим административната тежест. Имаме предвид и това, че бъдещето е и в електромобилността – ще се стремим автомобилите ни да бълват по-малко вредни емисии и автобусите да са по-екологични”. Това заяви Жечо Станков, който представи приоритетите на ГЕРБ в сектор "Енергетика". „България инвестира от бюджета си 2 млрд. лв. в домовете на гражданите – давани сме за пример в Европа за това”, каза още той.

 „Трябва да продължим да обръщаме внимание на малките и средните земеделски стопани, това винаги е било във фокус на нашите политики. Земеделският стопанин трябва изгодно да продава краен продукт и то на земеделския пазар”. Това заяви Марин Захариев, който представи сектор „Земеделие” от програмата на ГЕРБ и СДС за евроизборите. „Имаме предвидени и се надявам се да успеем в следващия период някои от директните плащания да бъдат и за младите фермери”, каза още той. Очаква се и двойно финансиране за българските пчелари. „Нашата платформа залага и на екологичното земеделие и ще продължим да държим и на това”, допълни Захариев.

Увеличаване на разходите за отбрана, засилване на отбранителния съюз и създаване на европейски фонд за отбрана са част от приоритетите на ГЕРБ и СДС в сектор „Отбрана”. „Настояваме и за засилено сътрудничество с Великобритания и след Brexit. Българските и британските служби трябва да продължат своето сътрудничество. Настояваме и мирният процес в Северна Ирландия да продължи”, заяви Емил Радев. По думите му ГЕРБ подкрепя и общата позиция на ЕС спрямо Русия. „Миграционният натиск на българо-турската граница е почти нулев. България успя да извоюва средства за подсилване на границата. Ще продължим да се борим европейските мерки за миграция да бранят български интерес”, каза още Емил Радев.

Според него България вече 8 години изпълнява критериите за членството си в Шенген. „Ние функционираме като Шенгенска страна, но все още не сме такава. ГЕРБ ще продължи да се бори за приемане на България като пълноправен член в Шенген”, каза още Радев.

"Нашите опоненти искат да ни вкарват само в компроматна игра. БСП имат само един човек в листата, който може би разбира нещо от европейска работа - г-жа Деница Златева. Оттам нататък е "шпионин-Държавна сигурност, шпионин–Държавна сигурност". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на представянето политическата платформа на ГЕРБ и СДС за предстоящите европейски избори на 26 май. 

"Тези избори стават важни не заради властта, или колко хора ще вкараме в ЕП, а стават важни, защото действително много троянски коне ще влязат в ЕП", каза още Борисов. 

Той коментира и решението на ръководството на БСП Сергей Станишев да не бъде в листата за европейските избори. "Нашите опоненти вече нямат нищо общо с европейските социалисти. Това ще бъде тълкуванието навън. И когато той отива да представя европейски социалисти за висши постове всеки може да каже: "Абе, ти в България не беше сложен в листата, а идваш тук да помагаш", каза Борисов.

"Бях сигурен, че Иво Христов ще е в листата, защото гледах как се гледат с Нинова онзи ден и как правят КСНС само с цел да се говори нещо по темата", каза още той по повод на включването в листата на БСП на съветника на президента.

"По всяка една тема показахте компететнтост и няма шанс по нито една тема никой да ви надбори или да излезе по-добре подготвен. Затова съм сигурен, че ще започват и ще свършват с апартаменти и подобни тераси. Ние "шамарите" си ги изядохме. Нашите уроци си ги научихме. Всички са наясно на какво най-много реагират хората и, че това не трябва да го допускаме", коментира Борисов.

Преди седмица партията избра за слоган на евровота – „Европа ни чува“.

От ГЕРБ залагат на най-малко 7 евродепутати в бъдещия Европарламент.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.