Той е обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан с обвинение. Той ще отговаря за причиняване на смърт по непредпазливост. Това съобщиха от Окръжна прокуратура - Кърджали. Той беше задържан вчера след катастрофа, при която загина 6-месечно бебе. 

Местан излезе от ареста под парична гаранция от 10 хиляди лева. Наложена му е забрана да напуска пределите на страната.

Лютви Местан е освободен от ареста в Кърджали

В края на работния ден от полицейския арест Местан стигна до прокуратурата, за да получи обвинение за причиняване на катастрофата.

„Един въпрос, който вече ми беше зададен - за вината. На този въпрос отговарям само, че съм покрусен и страдам дълбоко. Изразявам съболезнования за починалото бебе”, каза Местан.

Инцидентът стана в ранния следобед в неделя на кръстовище на главния път за Маказа. Колата на партийния лидер излиза от път без предимство и следва удар с автомобила на младо семейство. На място е загинало 6-месечно бебе, а майката, бащата и другото им дете са в болница.

Обвинението срещу Местан предвижда наказание до 6 години лишаване от свобода.

„По отношение на обвиняемия е взета мярка за неотклонение гаранция в пари - в размер на 10 000 лева, съобразена с изискванията на НПК и му е наложена забрана да напуска пределите на страната без разрешение на наблюдаващия прокурор”, каза окръжният прокурор на Кърджали Желязко Стефанов.

Тепърва ще бъдат изготвени експертизи, които да установят точния механизъм на катастрофата и скоростта на двата автомобила.

„Подадох ляв мигач, спрях на стопа, видях, че няма кола нито от ляво, нито от дясно, навлезнах в дясното платно в посока Кърджали. Ударът беше челен , а мога да бъда ударен челно само ако вече съм заел позиция в дясното платно”, каза той.

Местан допълни, че няма да се кандидатира за евродепутат, което би му осигурило имунитет и би прекратило разследването срещу него.

Опасност за живота на пострадалите от катастрофата няма. 

Под наблюдението на Окръжна прокуратура -Кърджали е започнало разследване. До момента са е направен оглед на мястото на произшествието, проведени са разпити на свидетели очевидци и са  назначени са съдебномедицински експертизи, които да дадат заключение относно причините за смъртта на 6-месечното дете, както и за вида на причинените увреждания на здравето на родителите на починалото бебе и неговия 9-годишен брат. 

Разследването по делото продължава, предстои събирането на гласни доказателства, огледи на моторните превозни средства, които са иззети по делото като веществени доказателства и  назначаване на  съдебна автотехническа експертиза.

Репортер: Димитър Иванов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.