Немалко фирми са готови да дадат шанс за професионално развитие

Български и международни компании отварят вратите си за хората с увреждания. Специализиран кариерен форум срещна кандидат-служители в неравностойно положение с бизнеса.  

Студентът по информационни технологии Тедор губи слуха си като дете. Въпреки че не чува, не спира да се образова и квалифицира, а днес вече мисли и за работа.

„В никакъв случай хората като мен не бива да бъдат подценявани. Всички сме равни”, категоричен е Теодор Бъчваров.

Спокоен е, че компютърните специалисти като него са сред най-търсените кадри. Има обаче и своите притеснения. „Притеснен съм,защото наистина има фирми, които проявяват дискриминация към нас. Но пък вярвам, че ще се намерят и работодатели, които ще оценят знанията ми. Силен съм, ще се боря, ще опитвам на различни места, докато не намеря моето. Твърдо решен съм, че ще се боря”, сподели още Теодор.

От днес: Индивидуална оценка на потребностите на хора с увреждания

В тази битка им помага социалният проект "Джамба". Неговата цел е все повече хора в неравностойно положение да се включват в пазара на труда, а кариерният форум е един от начините.

Уверени са в собствените си качества, но нямат вяра, че някой би ги наел. Чувстват стена между тях и работодателите и тази стена е нещото,което ние искаме да намалим”, каза още ораганизаторът на кариерния форум "Равенството знаи повече" Йоана Колева.

И успяват, защото немалко фирми са готови да дадат шанс за професионално развитие на хората с увреждания.

Обсъждат задължителната оценка за личната помощ на хора с увреждания

„Не се ограничаваме какъв вид хора търсим. Важни са уменията. На такъв форум, както на всеки друг, можем да намерим талантът, от който имаме нужда”, сподели работодателят Мирослав Димитров .

А за хората с различни възможности работата се оказва много повече. „Благодарение на това, че имам трудова заетост успях да създам семейство,престраших се да родя и дете,което е голямо предизвикателство за човек като мен”, каза още юристът Лидия.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.