В романа си „Парижката Света Богородица” писателят описва събития, наподобяващи трагедията от понеделник

Обхваната от пламъци катедрала „Нотр Дам” е мястото, увековечено в романа на великия писател Виктор Юго „Парижката Света Богородица”. В книгата има пасажи, в който се описва пожар в църквата, а въпросните сцени изключително много наподобяват тези от случващото се в Париж в последните часове. Това накара много потребители в интернет да се запитат предракъл ли е Юго пожара, който потопи в скръб цяла Франция.

„Всички очи бяха обърнати към върха на църквата. Гаргойлите бълваха огнен дъжд. Това, което видяха, беше най-странно. На върха на най-горната галерия, по-високо от централния розов прозорец, се издигаше огромен пламък между двете камбанарии с въртящи се искри. Огромни пламъци, свирепи и силни, фрагменти от които бяха разпръсвани от вятъра с дима. Под този пламък, под тъмната балюстрада с блещукащи трилистници, два чучура, завършващи с гаргойли, бълваха огнен дъжд, чиито сребристи потоци блестяха отчетливо срещу мрака на долната част на катедралата“, пише Юго.

Романът е публикуван през 1831 г. Действието се развива в Париж през Средновековието (1482 г.) по времето на Луи XI.

СНИМКИ НА ПОЖАРА ВИЖТЕ ТУК

През 1830 г. Виктор Юго се сблъсква с непосилната задача, поставена му от неговия издател, за една година да напише романа „Парижката Света Богородица“. Крайният срок, в който трябва да предаде книгата, е февруари 1831 г. През лятото на 1830 г., след шест месеца на забавления и фрустрация от възложената задача, най-накрая започва работа по романа. За да спре да отлага писането, събира всичките си дрехи и ги заключва, остава само с един голям шал. Денонощно работи по книгата. На 14 януари 1831 г., две седмици по-рано от крайната дата, романът е завършен и публикуван.

Една от основните цели на писателя е да накара съвременниците си да осъзнаят стойността на готическата архитектура, която е пренебрегвана и често разрушавана, за да бъде заменена от нови сгради.

"Нотр Дам" в пламъци! (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Нотр Дам” е построена през 1163 – 1345 г. като една от първите катедрали в готически стил на остров Сите на река Сена, в центъра на Париж. Първият й камък е поставен от папа Александър III. Повечето скулптурна украса на фасадата, която се смята за една от най-красивите в света, датира от 19 век. Тук Наполеон I е коронясан като император.

Църквата е посещавана от милиони туристи от цял свят всяка година.

ВСИЧКО ЗА ПОЖАРА В „НОТР ДАМ“ В ПАРИЖ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.