Париж получи съчувствие за унищожените културни ценности и сериозна финансова подкрепа

Вълна от състрадание по целия свят заради пожара в „Нотр Дам”. Париж получи съчувствие за унищожените културни ценности и сериозна финансова подкрепа.

От сърцето на Европа до Америка и Азия, независимо от етнос и религия - няма кътче по света, което да не беше докоснато от пламъците, погълнали Парижката Света Богородица. Освен силни думи имаше и обещания за реална помощ - милиони евро бяха обещани за възстановяването на символа на Франция. България предложи финансова и експертна помощ, Европейският съюз също се ангажира.

Още докато пламъците в „Нотр Дам” не бяха утихнали милиардерът Фарнсоа-Анри Пино, съпруг на Салма Хайек и собственик на Гучи и Ив Сен Лоран, предложи 100 милиона евро за възстановяването на катедралата. След него Бернар Арно от Луи Вюитон обеща 200 милиона евро, още толкова ще даде и френската фамилия собственик на Лореал - Бетанкур Майерс. Френския петролен гигант „Тотал” също дарява пари, а неправителствена организация започна международна кампания за набиране на средства.

Съпругът на Салма Хайек дарява 100 млн. евро за възстановяването на "Нотр Дам"

Москва обяви, че е готова да изпрати експерти по реставрация. България предлага да помогне за възстановяването на катедралата  финансово и чрез реставратори и живописци. Това обяви Бойко Борисов на среща с грузинския си колега, а като бивш пожарникар не пропусна да похвали огнеборците в Париж.

Борисов за пожара в "Нотр Дам": 8 века история изчезват пред очите ни

Борисов: България може да изпрати реставратори за "Нотр Дам"

Президентът Румен Радев реагира във Facebook и цитира Виктор Юго и сравнението му между „Нотр Дам” и „Илиада”. Болката на Франция оттекна в европейския парламент в Страсбург.

Стотици молитви бяха изречени през последното денонощие.  Париж беше в молитвите и на богомолците, които изкачваха на колене Светите стълби във Ватикана, а папа Франциск зави, че се моли за всички.

Ватиканът за пожара в "Нотр Дам": Ние сме шокирани и тъжни

Генералният секретар на ООН: С ужас гледам кадрите от Париж

Мей: Мислите ми са с френския народ

Футболният свят лее сълзи за кошмара в "Нотр Дам"

Германският канцлер Ангела Меркел изрази солидарност през профила в Twitter на говорителя Щефан Зайберт.

 

Два туита отвъд океана показаха, че президентът Доналд Тръмп и предшественикът му Барак Обама са от два различни свята. Първият започна да дава съвети.

„Толкова е ужасно да наблюдаваш огромния пожар в катедралата “Нотр Дам” в Париж. Може би самолетите с водни резервоари за гасене на пожари могат да бъдат използвани. Трябва да се действа бързо!", написа Тръмп.

 

А вторият изрази мъката си със снимка в „Нотр Дам” заедно със семейството си.

"Нотр дам е едно от най-великите съкровища на света, мислим за народа на Франция в този момент на мъка", написа Обама.

Думи на солидарност прозвучаха и от правителствата в Южна Корея, Япония и Китай, а летището в Сан Франциско беше осветено в цветовете на френския национален флаг.

ВСИЧКО ЗА ПОЖАРА В „НОТР ДАМ“ В ПАРИЖ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.