Темата коментира реставраторът Григорий Григоров

Не финансирането, а намирането на майстори ще се окаже голям проблем при реставрирането на катедралата "Нотр Дам" в Париж, която горя в понеделник. Това мнение изказа в ефира на "Здравей, България" проф. Григорий Григоров, реставратор и преподавател в Националната художествена академия.

Български писател е успял да влезе в опожарената катедрала "Нотр Дам"

„Направи ми впечатление, че кметицата на Париж е абсолютно убедена, че финансово няма да има абсолютно никакви проблеми. Ще съберат парите. Но тя каза, че ще има огромен проблем с майстори, които отдавна вече са изчезнали или са на изчезване. Тук не става въпрос за реставратори, скулптори, архитекти и т.н.", коментира той и допълни, че във Франция е имало една колаборация "син-баща", които от векове правят такива неща.

Макрон обеща: "Нотр Дам" ще бъде възстановена до 5 години

Проф. Григоров е на мнение, че ще се състои международен форум от специалисти, които ще обсъждат този проблем.

Според него в случая не трябва да се използва думата „възстановяване”. "Това е пълна реставрация. То няма какво да се възстановява, освен картините, които са на платно. Разбра се, че отиват в „Лувъра”. Ще разберем сега до каква степен са запазени много важните стъклописи. Доколкото разбрах, голяма част от тях за запазени", обясни преподавателят в НХА. Той е категоричен, че сроковете в никакъв случай не трябва да бъдат важни в случая.

Вижте момента, в който кулата-стрела на катедралата "Нотр Дам" се срутва (ВИДЕО+СНИМКИ)

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ПОЖАРА В „НОТР ДАМ“ В ПАРИЖ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.