7-годишното момиченце се нуждае от трансплантация

Шокиращ случай в Пловдив. 7-годишно дете, което се нуждае от спешна трансплантация, е изоставено от родителите си в болницата. Майката обяснила, че се отказва от детето, тъй като лекарите открили, че то страда от тежко сърдечно заболяване и животът му в момента е в опасност. Социалните власти вече са сезирани за случая и се опитват да разговарят с родителите. Момиченцето е изоставено от родителите си преди 3 седмици.

„Здравословното състояние на детето е тежко, но стабилно. Познаваме го от август миналата година и го лекуваме с терапия за сърдечна недостатъчност. При него се появиха и неврологични проблеми. За момента момиченцето е с хронична сърдечна недостатъчност”, каза в ефира на „Здравей, България” д-р Любов Чочкова. Тя допълни, че трансплантацията е много трудно осъществима заради липсата на донори в България.

Родители изоставиха болното си дете

„Знаем за решението й да изостави детето си от около месец. Майката изпитва трудности да осигурява честите хоспитализации. Обяснението й е, че има други деца и трябва да се грижи за тях”, каза още началникът на Клиниката по педиатрия - Пловдив проф. Иван Иванов.

По думите на директорът на дирекция "Социално подпомагане" – Пловдив Надя Танева вече са проведени разговори със семейството. „Пред нас майката декларира, че иска детето да бъде настанено в център с постоянна медицинска грижа. Тя заяви, че ще посещава детето. Засега не е подписала декларация, че се отказва напълно от детето. Първо, тя, трябва да се стабилизира емоционално. Колеги работят с нея, за да може да вземе адекватно решение”, коментира Надя Танева. В ефира на предаването тя заяви, че с детето ще работи психолог. 

453 деца са изоставени от родителите си от началото на тази година

Тя допълни, че вероятно ще се търси приемно семейство за момиченцето. „Грижата за детето е специфична.Трябва да намерим приемно семейство, което наистина е способно да се грижи за него. За момента няма подходящо. За нас е най-важно детето да е живо и здраво”, каза още Надя Танева.

За детето в момента грижа полагат доброволци. „Всъщност семейство има 4 деца. Полагаме грижи за тях от месец август. Купихме уреди, храна. Водили сме детето по болници. Момиченцето често пита за майка си и кога тя ще дойде”, разказа доброволецът Емилия Христозова от фондация "Българска памет".

Повече по темата гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.