В Поморие гласуваха дарение от 5000 евро, в Стара Загора събират пари

След държавата, помощ за "Нотр дам" обещаха и местни кметове. Община Поморие гласува дарение от 5 хиляди евро за опожарената катедрала, в Стара Загора също се събират пари.  На фона на това в социалните мрежи хиляди българи публикуват снимки на рушащи се църкви и паметници на културата и питат "Кой ще се погрижи за тях".

Кметът на Поморие реши да подкрепи парижкия си колега със скромно дарение на фона на събраните до момента близо милиард евро. Парите за парижани не ощетявали поморийци.

„Тези средства са в един параграф, който е точно за такива ситуации - непредвидени бедствия и аварии”, обясни Иван Алексиев.

Франция обяви конкурс за възстановяването на кулата стрела на "Нотр Дам"

Близо 20 хиляди българи са споделили публикацията на 22-годишният Павлин от Велико Търново. С нея той пита "Защо обещаните от държавата реставратори не влязат първо в родните храмове и училища?". „Аз се възмутих от това, че тези средства могат да помогнат на нашата страна, а във Франция тази сума беше събрана за отрицателно време, а ние сами трябва да се борим и никой никога не ни помага”, коментира той.

Друг пост, обиколил мрежата е този на Кремена. Чрез фондацията си жената търси средства за ремонт на дограмата в столична църква. Оставащата сума от 5 хиляди лева обаче още не е събрана. От Камарата на Архитектите в България също призоваха за поглед към собственото ни архитектурно наследство, тънещо в разруха.

СЛЕД ПОЖАРА: Събраха 1 млрд. евро за възстановяването на „Нотр Дам” (ОБЗОР)

Доскорошният предстоятел на храма "Александър Невски" - епископ Тихон, си спомня само за един голям дарител на българската светиня. „Всеизвестното дарение на Дядо Добри, няколко бизнесмена, които си бяха нарекли да дадат някоя по-крупна сума и след това обикновени хора, които даруваха от порядъка на хиляда лева и до там беше”, коментира той. 

Но все пак духовниците ни подкрепят българската щедрост към чужди символи на вярата. „Ще е интересно и за самите французи - "гледай бедните българи си стоят на последно място, а дори и те искат да ни помогнат”. А това ще бъде по-ценно от тези пари, които ще даруваме. Знак, че ние от недоимъка сме готови да помогнем и да направим гузна съвестта на онези, които не желаят на нас да помогнат, когато сме в нужда”, заключава епископ Тихон.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.