Извършват се обиски и разпити на свидетели в няколко села

Девет души са арестувани при акция във Видинско. Прокуратурата и полицията ги разследват за организиране на трафик зад граница с цел – просия, както и за пране на пари. Спечеленото от бизнеса с просия било инвестирано в скъпи имоти и луксозни коли.

АКЦИЯ "РИНГ РИНГ": Задържаните в Горна Оряховица спечелили 10 млн. лв. за 2 години (ОБЗОР)

Полицията нахлула в няколко къщи във видинското село Дреновец, рано сутринта. Арестувани бяха девет души - мъже и жени, някой от тях са роднини. Задържани са за трафик на хора с цел просия и пране на пари. Работили са предимно в Швеция.

„Изкарвали са социално слаби хора, вербували са ги и са ги извеждали в Швеция, за да просят. Принципно уговорките са били, че ще разделят 50 на 50 придобитото от просия в Швеция, но в крайна сметка те са получавали дребни суми”, обясни зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Групата се разследва и за лихварство.

„Цитата, който ми предадоха на лице пострадали от това нещо е – „Взимаш 100 лева и си роб цяло живот”.”, обясни още Гешев.

Според прокуратурата изпросените пари в Швеция се инвестирали в къщи и скъпи коли. От днес автомобилите са иззети от полицията.

Предстои и проверка на Националната агенция за проходите за произхода на парите на задържаните, както и законно ли са построени домовете им.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.