Именно там живее най-голямата католическа общност в България

„Христос Възкръсна”. Така се поздравяват тази сутрин в Раковски, където живее най-голямата католическа общност в България.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Над 50 000 души от града и близките села са част от римокатолическата църква.

Църквата „Пресвето сърце Исусово” се оказа тясна да побере всички вярващи отишли в събота вечерта да посрещнат Великден.

Католиците празнуват Великден

За посрещането на Великден семейство Павлови се готви от началото на седмицата. Тази година за тях празникът е по-специален. Янко Павлов ще води песнопенията в литургията, която папа Франциск ще отслужи по време на посещението си в Раковски.

 „Отново имам тежка задача. На по-предишния папа бях втори бях министрант. Този път моята роля ще бъде да му пея. Аз ще изпълня псалма в нашата църква, в която той ще служи тук за децата, които ще приемат първо причастие”, разказа Янко Павлов.

Заедно с хора в църквата подготвя специална песен за папата, която е много стара, но досега не е била изпълнявана. Стотици вярващи, дошли на нощното бдение в храма, се помолиха за промяна най-вече в сърцата на хората. Помолиха се и за по-бързото възстановяване на изгорялата катедрала „Нотр Дам”.

 „Неприятно е да видиш как една църква гори, но по-неприятно е да видиш разни снимки в социалните мрежи, където до една изгоряла катедрала е поставена снимката на едно дете, което умира от глад. Нека да не забравяме, че хиляди католически свещеници, сестри и монаси работят именно в тези земи и дават живота си за тези хора”, заяви свещеникът в църквата „Пресвето Сърце Исусово“- Раковски отец Младен.

А за католическата общност най-важното на Великден е да бъдат заедно със семействата си.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.