Осем взрива разтърсиха острова

Осем души са задържани във връзка с атентатите, окървавили Шри Ланка на Великден. Информацията беше съобщена от премиера Ранил Викремесинге, цитиран от АФП и БГНЕС. Той обяви, че „към момента може да потвърди само, че задържаните са граждани на Шри Ланка“. Викремесинге беше категоричен, че разследващите ще проверяват и възможни връзки на атентаторите с евентуални групировки „отвъд океана“.

"Аз виждам сериозна атака, целяща да дестабилизира страната и икономиката. Решително осъждам нападенията, насочени срещу религиозни Институции и хотели", каза премиерът.

Броят на жертвите при осемте смъртоносни взрива в Шри Ланка на Великден достигна най-малко 207 души. Над 450 са ранените, съобщи говорителят на полицията Руван Гунасекера, цитиран от АФП. В болниците в Коломбо и още два града на острова настана истински хаос, в опитите да бъде организирано приемането и лекуването на стотици ранени.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК 

Aтентатори самоубийци са извършили най-малко две от смъртоносните атаки в Шри Ланка. Осмият взрив от серията атаки е бил извършен от камикадзе и е взел три жертви – полицейски служители.

Източник от силите на реда, пожелал анонимност, заяви, че атентаторът-самоубиец се е взривил, когато полицаите са влезли в къща в северно предградие на столицата Коломбо, за да извършат обиск. При ударната вълна се е срутил изцяло втория етаж на сградата и отломките са затрупали полицаите.

Официален представител на „Синамън гранд“, един от трите взривени луксозни хотела в центъра на столицата Коломбо, заяви, че нападението е било извършено от камикадзе, което е детонирало експлозивите си в ресторанта на хотела.

Естеството на останалите взривове се уточнява. Все още никой не е поел и отговорност за атаките – най-смъртоносният акт на насилие в страната след края на кървавата гражданска война, приключила преди повече от десетилетие.

Наложеният от правителството на Шри Ланка полицейски час влиза в сила незабавно и ще продължи „до следващо разпореждане“. Това обяви полицията в страната. Първоначално беше съобщено, че на островната държава се въвежда полицейски час, който ще действа от 18:00 часа местно време в неделя до 06:00 часа местно време в понеделник.

Мярката се предприема заради серията бомбени атаки в островната държава. Сред жертвите има и 35 чужденци – американски, британски, холандски и португалски граждани. Според РИА Новости ранените са близо 360 души. Си Ен Ен съобщава за 560 пострадали. Все още никой не е поел отговорност за нападенията.

Междувременно властите в страната спряха и достъпа до социалните мрежи. Решението беше взето, за да се спре масовата паника и разпространението на фалшиви новини за атаките. Правителството беше категорично – достъпът до социалните мрежи и апликациите за текстови съобщение е само временно ограничен, и призова гражданите да запазят спокойствие и да спазват указанията на органите на реда.

„Свикано е спешно заседание на кабинета. Текат спасителни операции“, посочи министърът на икономическите реформи Харша де Силва в профила си в социалните мрежи. Той призова хората да запазят спокойствие и да останат по домовете си докато ситуацията бъде овладяна. Великден е важен празник в християнския свят. Едва 6-процента от предимно будисткото население в Шри Ланка изповядва католицизма, но тази религия се разглежда като обединяваща, тъй като е изповядвана от две етнически групи.

Главният полицейски началник на Шри Ланка е издал предупреждение за повишена тревога на територията на цялата страна още преди 10 дни за очаквани бомбени атаки, планирани от атентатори самоубийци в емблематични църкви в страната. Пуджут Джаясундара е изпратил предупреждението до високопоставени лица в правителството още на 11 април.

В един от хотелите в Шри Ланка, в които бяха задействани взривни устройства, е имало българи, съобщават от МВнР. Те не са пострадали, сочи информацията на посолството ни в Индия към 17:00 ч. Дипломатическата служба има връзка с тях и ако е необходимо, ще им бъде оказано съдействие.

В един от пострадалите хотели в град Коломбо се намират шестима български граждани, които са в безопасност. Те имат връзка с посолството в Делхи, с оглед оказване на съдействие при необходимост, съобщиха от МВнР.

Препоръчително е българските граждани в Шри Ланка да избягват места, в които се провеждат религиозни прояви или в близост до религиозни храмове, а също и да проявават предпазливост, ако са в близост до големи събирания на хора, протести или демонстрации.

При нужда, българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Делхи на тел.: + 91 11 26115549; +91 11 26115550 или при извънредна ситуация и в извън работно време на тел.: + 91 9910999498.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.bg.

Осми взрив разтърси Шри Ланка (СНИМКИ+ВИДЕО)

Българската държава осъди атентатите и изрази съболезнованията си за жертвите. 

Президентът Румен Радев определи атаките като особено отвратителен и варварски акт. В съболезнователния адрес на държавния глава се казва, че 
„Няма кауза, която да оправдава смъртта на хора, мирно честващи един светъл празник ...“

В телеграмата на премиера Бойко Борисов заявява, че категорично осъжда жестоките актове на тероризъм, които не биха могли да бъдат оправдани с никакви каузи”.

Експлозиите са били координирани и са избухнали по едно и също време на няколко места на островната държава. Все още никой не е поел отговорност за атаките, които властите вече определиха като тероризъм. Изяснява се какво точно е предизвикало взривовете – нарочно поставени бомби или са били атентатори самоубийци.

Президентът на страната Майтрипала Сирисена в извънредно обръщение към нацията, заяви, че е шокиран от случилото се и призова към спокойствие.

Имало е българи в един от взривените хотели в Шри Ланка (ВИДЕО+СНИМКИ)

Мартин Васев е един от българите, които са на мястото на атентатите.

„От една страна бе обявен полицейски час и вечерен час някъде от около 16 часа и продължава и до сега, така че а улиците няма хора, всички магазини са затворени. На летището има засилени мерки за сигурност. Хората в Шри Ланка за преживели доста неща. Гражданската война приключи преди не повече от 7-8 години, така че те със сигурност за виждали много страшни неща, за които ние не можем дори да си представим. Определено се усеща някаква уплаха, че може би годините на насилие отново се завръщат”, каза той за NOVA.

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ИНЦИДЕНТА ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА НИ 

Повече от 130 убити в серия от терористични актове в Шри Ланка

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.