Тайната на спящата красавица или защо е важно да спим непробудно

Завиждате ѝ, нали? Да спи сто години непробудно, а накрая принцът да я събуди с целувка

Няма жена, на която да не ѝ се иска да е спяща красавица. И то не заради принца (те понякога се превръщат в жаби), а заради лукса да спи непробудно от вечерта до сутринта.

За майките на малки деца е нормално да спят „с едното око“, защото основната ни грижа през първите години е децата ни да са нахранени, сухи и спокойни. Но дори когато този период отмине, повечето жени не могат да възстановят здравия си сън.

И причината всъщност изобщо не са децата.

Накъсаният сън, когато се събуждаме няколко пъти през нощта, може да се дължи на различни причини – стрес, прекалено много кофеин, липса на магнезий и витамини от В групата, прекалено топла или прекалено студена стая, хъркащ партньор.

Защо всъщност е толкова важно да спим непрекъснато в продължение на поне 6 часа?

Докато спим, преминаваме през 5 различни фази – лек сън, дълбок и фаза за сънуване. Всеки от тях е изключително важен за протичане на нормални физиологични функции, за отпочиване на мозъка и възстановяване на тялото.

Ако се будите няколко пъти през нощта, означава, че не достигате до най-важните фази на почивка – 4 и 5. Не си почивате качествено, нито пък тялото ви има време да се възстанови.

Дори да спите 8 часа, ако сънят не е качествен и непрекъснат, се събуждате изморени, раздразнителни и с нарушен метаболизъм.

Дълго време без качествен съм може значително да навреди на здравето и психиката ви.

Затова е от изключителна важност да направите всичко възможно да си осигурите непрекъснат, качествен сън и да се събудите подмладени и красиви като спящата красавица.

Трябва да вземете предвид няколко фактора:

Температурата на стаята и качеството на завивките

Хладно, хладно, хладно. Това е рецептата за здрав сън. Както за децата, така и за възрастните. Проветрете стаята, намалете отоплението до 18 градуса и се уверете, че завивките ви не ви претоплят.

Без кофеин

Това, че можете да изпиете едно кафе и да заспите, не значи, че кафето не ви действа. Просто действието му започва, когато вече сте заспали (обикновено са нужни 30 минути кофеинът да

започне да действа). Това няма да ви събуди изцяло, но ще ви попречи да изпаднете в дълбок, възстановителен сън.

Без телефони един час преди заспиване

Синята светлина от екраните изключително много пречи на заспиването. Това е светлината на изгрева и мозъкът я възприема като сигнал да се разсъни. А ние искаме точно обратното в 10 вечерта, нали.

Мелатонин, билки и витамини

Липсата на правилните вещества в тялото също могат да пречат на заспиването и качеството на съня. Можете да подпомогнете заспиването и да си осигурите непрекъснат, възстановителен сън с подходящи продукти, които да ви осигуряват подходящото съчетание на съставки за хубав сън, като таблетките Novanight. Вижте повече за тях тук >>>

Обещаваме ви, че с тези съвети наистина ще сте като спящата красавица. Само за принца не можем да обещаем...

Години наред нямате никакви оплаквания от безсъние, лягате и моментално откъртвате в дълбок сън, а сутрин се събуждате свежи като китки и с желание да покорявате върхове, да се борите с тигри или поне да успеете да се качите на градски транспорт, което е почти същото. И изведнъж нещо се случва! Нощем започвате да се въртите като риба на сухо, да броите овце, да се чудите защо сънят не идва, и да нервничите, че часът вече е 3 през нощта, а вие все още не сте успели да дремнете дори и за 10 минути.