Финансовото министерство възлага инспекция на процедурата за строежа на нов корпус

Един от най-големите университети у нас заплашен от фалит. В отворено писмо ръководството на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) предупреди, че ако държавата не осигури над 10 милиона лева за завършването на новия корпус на учебното заведение, ще се стигне до запор на сметките и невъзможност да се плащат студентски стипендии и заплати на преподаватели. В отговор от финансовото министерство възложиха финансова инспекция.

Строежът на бъдещия нов корпус започва през 2016 г. Идеята е той да събира още поне 2000 студенти. Сградата трябвало да бъде построена с 4,5 млн. лева от европейската програма „Региони в растеж” и над 7 млн. лева от държавата. 

„Досега не сме получили и една стотинка държавна помощ, което за нас е необяснимо”, коментира ректорът на УНСС проф. Стати Статев.

В своя позиция финансовото министерство заявяват, че държавата не се отказала от този ангажимент. Уточняват, че държавните пари ще бъдат дадени, едва когато бъдат усвоени напълно европейските средства. Същото казват и от образователното министерство.

„Преди три години, когато беше подписването на писмото, а там е записано, че ще се дават по 2,5 млн. лева за 2017, 2018, 2019 г.”, казва проф. Статев. И допълва, че не е получил отговор на нито едно от писмата по казуса, които е изпращал до министрите на образованието, на финасите и на регионалното развитие, както и до премиера.

До момента строителят е дал 8 млн. лева. От тях, според ректора, до момента са платени над 2 млн. от европейската програма,  а за останалите 6 млн. получили писмо за доброволно изпълнение.

„Това означава, че във всеки един момент имат право да ни запорират сметките и ние да изпаднем във финансова неплатежо способност, т.е. най-големият университе да спре съществуването си”, казва ректорът.

От финансовото министерство обявиха, че ще правят финансова инспекция в университета. Отказват и да платят допълнителните средства, с които се е оскъпил строежът. Става дума за близо 3 млн. лева допълнително – 1,2 млн. заради открит топлопровод под сградата и още 1,5 млн. за обзавеждане на новия корпус. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.