Кой носи отговорност за обезопасяването на сградите?

Опасни сгради застрашават жителите на кв. „Кумарица” в район Нови Искър. Сигнал до NOVA подаде Николай Иванов, който живее в близост до сградите.

„От много години са в това състояние. Близкото военно поделение беше закрито през 2003 г. и тези обекти бяха изоставени. С течение на времето се превърнаха в руини, защото никой не се грижи за тях. В тези околоблокови пространства израснаха децата ни. Те оцеляха за радост, но все още има подрастващи и във ваканционните дни е труден контролът на децата. Опасно е да се пребивава около тях, а още повече някой да влиза вътре”, обясни Иванов в ефира на „Здравей, България”. 

Паднала мазилка от поликлиника рани мъж в Казанлък (ВИДЕО)

Сградите са собственост на Министерството на отбраната. Огнян Йовчев от „Управление на държавните имоти” в ГД „Инфраструктура на отбраната” заяви, че ще предприемат спешни мерки за обезопасяването на зданията.

Започна събарянето на опасната стена в Хасково

„По отношение на жилищния фонд, който се управлява от ведомството се взимат перманентни мерки и в момента се извършват ремонти на повече от 106 жилища в София”, обяви Станислав Благов от „Жилищен фонд”, ИА „Военни клубове и военно-почивно дело” към МО.

Асен Банков, началник отдел „Архитектура” към районната община, съобщи, че Министерството на отбраната е уведомено за проблема още през 2012 г. „Сградата трябва да бъде премахната бързо”, добави той.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.