Френският президент отговори на исканията на "жълтите жилетки"

Ще продължа про програмата на своето правителство за трансформиране на Франция. Това обяви френският президент Еманюел Макрон в отговор на исканията на "жълтите жилетки" и добави, че общественият ред трябва да бъде възстановен след месеци на протести.

На пресконференция от Елисейския дворец, излъчвана по телевизията, Макрон представи предложенията си, формирани въз основа на националния дебат, започнал след антиправителствените протести. Демонстрациите на "жълтите жилетки" продължават от месеци, като демонстрантите настояват правителството да промени икономическата си политика. Обръщението му към французите по тези въпроси бе планирано за миналата седмица, но бе отложено заради пожара в парижката катедрала "Нотр Дам".

Сблъсъци по време на протест в Париж, 120 души са арестувани (ВИДЕО+СНИМКИ)


Макрон обяви, че иска значително намаляване на данъка върху дохода за французите и особено за представителите на средната класа. "Не искам увеличаване на данъците, искам намаляване на данъка върху дохода на работещите", изтъкна френският президент и каза, че това ще стане възможно чрез по-добро събиране на данъците, намаляване на обществените разходи, а също така с повече работа от страна на французите.

Френският лидер обяви и намерението на правителството отново да обвърже размера на най-ниските пенсии с инфлацията.

Въпреки обявените нови мерки според Макрон досегашните реформи на правителството в значителна степен отговарят на стремежите на френския народ. "Мисля, че текущите и бъдещите реформи в нашата страна не трябва да спират, тъй като те в много голяма степен отговарят на стремежите на нашите съграждани. Предприетите мерки през тези първи две години в много отношения бяха справедливи", въпреки че вероятно невинаги бяха "достатъчно бързи, радикални и хуманни", отбеляза френският президент.

Макрон изрази съжаление, че е създал у французите впечатлението, че е строг и дори несправедлив, и призна, че е бил нетърпелив и взискателен. 

Той съобщи, че предлага намаляване на броя на депутатите и промяна на начина, по който се избират народните представители. Целта е по-добре да бъде представено разнообразието на френските политически партии, предаде Асошиейтед прес. Съгласно действащата избирателна система партията победител на парламентарните избори печели силно мнозинство в парламента и по този начин се поставят в по-неблагоприятно положение по-малките партии. Макрон иска част от депутатите в долната камара на парламента да се избират по пропорционална система. 

Френският лидер заяви, че иска французите да се усещат по-ангажирани с демократичния процес и затова смята, че трябва да бъдат опростени правилата за иницииране на референдуми.

Предвижданата промяна се състои в намаляване на един милион на броя подписи, необходим за организирането на такива допитвания. Сега за провеждане на референдум са необходими подписите на 10 процента от имащите право на глас.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.