"Мей не трябва да разпъва червения килим за държавна визита за отдаване на почит на президент, който къса жизненоважни международни договори", смята той

Лидерът на британските лейбъристи Джереми Корбин съобщи, че е отклонил покана за държавна вечеря, която ще бъде дадена в чест на американския президент Доналд Тръмп по време на визитата му във Великобритания през юни, предаде БТА.

"Тереза Мей не трябва да разпъва червения килим за държавна визита за отдаване на почит на един президент, който къса жизненоважни международни договори, който подкрепя отрицанието на климатичните промени и който използва расистка или женомразка реторика", се казва в изявление на Корбин.

Тръмп: САЩ няма да са страна, подписала Международния договор за търговия с оръжия

Той допълва, че поддържането на отношенията със САЩ не изисква "пищността и церемонията на държавна визита" и казва, че би приветствал организирането на среща с Тръмп за "обсъждане на всякакъв род въпроси".

Тръмп прие покана от британската кралица Елизабет Втора да посети Великобритания от 3 до 5 юни. Той ще бъде придружаван от първата дама Мелания. Семейство Тръмп се срещната с кралицата в Уиндзорския дворец при последното си пътуване във Великобритания през юли, което обаче не беше държавно посещение.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.