Вижте историята на Ясен Тодоров

Ясен Тодоров е професор по музика, професионален пилот и фотограф. Негова снимка печели големия конкурс на National Geographic за 2018 г. Преди много години Ясен заминава за САЩ, за да учи и постига всичко това. В разговор с Краси Боев той разказа за своите успехи.

„Специализирал съм се в снимките от самолет. Наградената снимка е правена от въздуха в движение със 60 км в час над пустинята Мохаве. Там има гробище за грамадни самолети, стотици от тях. Там складират и нови или почти чисто нови коли, заради скандалите с вредните емисии – това са половин милион автомобили”, разказва Тодоров.

наградената фотография

Като вдъхновение за това да развие друг талант освен музиката той посочва хора като д-р Швайцер -  професионален органист, който решава, че иска да стане доктор и да лекува болните в Африка. „Друга причина беше, че много от колегите ми, които завършваха музика преди мен, се опитваха да си намерят работа и не успяваха”, добави професорът. По думите му в САЩ конкуренцията сред музикантите е огромна.

„Нищо лично”: Боркините, които прославиха българския спорт

„Бях много запален по самолети още от малък. При разговор с пилоти бях насочен към едно училище за пилотиране. На следващия ден отидох там – и започнах да летя”, допълни той. Споделя, че цигулката го свърза с „духовна, красива и чиста енергия” – особено когато свирил музиката на Бах, Бетовен, Моцарт. „Аз летя на сцена”, добави Тодоров.

Целия разговор вижте във видеото.

репортер: Краси Боев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.