Сраженията продължават трета седмица

Нощни въздушни удари са отнели живота на четирима души и са ранили 20 в Триполи, съобщиха днес представители на Правителството на националното съгласие (ПНС). Според тях виновни за случилото се са силите на маршал Халифа Хафтар, които водят офанзива срещу либийската столица, предаде БТА.

Червеният кръст: Жилищни квартали в Триполи са превърнати в бойно поле

Сраженията продължават повече от три седмици в южната част на Триполи между силите, верни на ПНС, признато от международната общност, и тези на маршал Хафтар - силният човек в източната част на Либия. Той е започнал на 4 април офанзива за овладяване на столицата.
Говорителят на министерството на здравеопазването на ПНС обяви днес пред АФП, че въздушните удари са причинили смъртта "на четирима души, а 20 са ранени и са откарани в държавната болница в Абу Слим" - южен столичен квартал.

Расте броят на загиналите при боевете в Триполи (ВИДЕО)

През следващите часове броят на жертвите може да нарасне, предупреди говорителят.
Според военен източник на ПНС жертвите са цивилни. Ударите са извършени късно снощи в райони на Абу Слим, но "нито един не е засегнал военни цели", уточни източникът.
ПНС обвини маршал Хафтар, че използва чуждестранни самолети за ударите си, без да уточни от коя държава.

Четиричленно семейство е загинало в резултат на въздушните удари в Либия

"Този престъпник прикрива провалите си и тези на войниците си пред портите на Триполи като прибягва до чуждестранна авиация, за да удря по невъоръжени цивилни в града", заяви говорител на ПНС на официалната страница на правителството във Фейсбук. В Триполи е централата на ПНС, чийто премиер е Файез ал Сарадж. След бързо придвижване, войските на самопровъзгласилата се Национална либийска армия бяха отблъснати от силите, верни на ПНС и повече от три седмици сраженията са концентрирани в южната част на Триполи. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.