Педро Санчес обяви победата

Премиерът Педро Санчес обяви победата на своята социалистическа партия на предсрочните парламентарни избори в Испания.

Парламентарни избори се провеждат в Испания

При почти 100% обработени бюлетини резултатите показва, че социалистите получават 123 депутатски места в 350-местната долна камара на парламента. Това обаче няма да е достатъчно за съставяне на правителство. Дясната консервативна Народна партия печели само 65 места, а десноцентристката "Гражданите" – 57. За първи път от края на режима на Франко през 70-те години, в парламента влиза крайнодясна партия. Вокс печели малко над 10% и ще има 24 депутати.

Испанският премиер обяви предсрочни парламентарни избори

„Социалистическата партия спечели изборите. Направихме го възможно и се случи. Партията спечели и така бъдещето победи, а миналото загуби. И понеже ни гледат и слушат извън Испания, особено в Европа, ще съставим проевропейско правителство, което да засили, а не да отслаби Европа”, заяви Педро Санчес.

Развълнувана съм, много развълнувана.  Защото Испания ще бъде страна с прогресивна, феминистка ориентация, ще бъде страна, в която правата и свободите ще бъдат зачитани”, сподели Ракел Алкасар, привърженик на социалистите.

Едни от най-оспорваните от десетилетия избори в Испания бяха белязани от възхода на крайнодясната партия Вокс. Нейната ултранационалистка кампания беше в съзвучие с тенденции из Европа. „Това е само началото, казвахме ви, че започваме отвоюване и точно това направихме. Отвоюване, което издигна гласа ни в парламента. Затова казвам ясно на всички в Испания – Вокс е тук, за да остане!”, коментира Сантяго Абаскал, лидер на Вокс.

Мисля, че левицата ще бъде най-лошото, което може да се случи точно сега на Испания. Не смятам обаче, че Вокс ще спре дотук”, коментира Наталия Сото, привърженик на формацията.

Най-големият губещ се оказа консервативната Народната партия, която загуби повече от половината си места в долната камара на испанския парламент и отстъпи контрола над Сената на социалистите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.