"Всички ние перфектно знаем какво ни дават руските паспорти”, коментира Владимир Зеленски

Новоизбраният украински президент Владимир Зеленски отхвърли предложението на руския си колега Владимир Путин да даде по-лесно руски паспорти на украинците. Вместо това той е завил, че може да даде по-лесно украински паспорти на руснаците, съобщава "Политико".

„Всички ние перфектно знаем какво ни дават руските паспорти”, написа Зеленски в профила си във Facebook, съобщава БГНЕС. „Те ни дават правото да бъдем арестувани по време на мирни протести и правото да нямаме свободни и честни избори”, написа още той.

Зеленски: Трудно е да се прогнозират последиците от новия езиков закон в Украйна

Зеленски е бивш актьор, който този месец спечели президентските избори в Украйна. Той казва, че една от основните разлики между неговата страна и Русия е, че „ние украинците имаме свободата да говорим, свободни медии и свободен интернет в страната ни”.

„Ние ще дадем украинско гражданство и жителство на всички граждани, които страдат от авторитарни и корумпирани режими. На първо място на руснаците, които днес може би страдат най-много”, добави той.

Накъде ще гледа Украйна след избора на Зеленски?

Путин наскоро подписа декрет позволяващ на хората в източните украински сепаратистки територии да получат по-лесно паспорти.

ЕС заклейми това решение, като го определи, като „нова атака над украинския суверенитет”. Зеленски заяви, че повечето от украинците ще откажат това руско предложение, освен тези, „които са под влиянието на пропагандата” или „се крият от криминалните следователи”. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.