Изявлението бе направено в началото на срещата в Берлин, инициирана от германския канцлер и френския президент

Германският канцлер Ангела Меркел лично подчерта заслугите на България и премиера Бойко Борисов за стабилността на Балканите и по специално за договора между България и Македония, който бе подписан на 1 август 2017 между двете страни. Изявлението бе направено в началото на срещата в Берлин, инициирана от германския канцлер и френския президент Еманюел Макрон, предаде БГНЕС.

Преди началото на неофициалната среща на високо равнище за Западните Балкани Ангела Меркел и Еманюел Макрон изразиха пред журналисти накратко насоките на дискусиите.

Както германският канцлер, така и френският президент припомниха, че тази среща не е посветена на процеса на разширяване, а на регионалното сътрудничество и подкрепа за разрешаване на многобройните двустранни спорове в региона.

„Фокусът не е върху разширяването, а върху политиката на стабилност в региона. Трябва да работим заедно, за да допринесем за стабилността, това за Франция означава стратегия за повторно ангажиране в региона“, каза френският президент.

В контекста на преодоляването на споровете Макрон и Меркел посочиха македонско-гръцкия пример и споразумението от Преспа като доказателство, че е възможно с политическа воля да се преодоляват споровете.

"Видяхме смели стъпки по спора за името на Северна Македония, това е доказателство, че е възможно да се намери решение на дългогодишните спорове", каза Меркел и приветства както гръцките и македонските премиери, така и Бойко Борисов.

Макрон, от своя страна, каза, че последните месеци са показали, че напредъкът е възможен двадесет години след войните в региона.

"Видяхме със споразумението от Преспа, че може да се решават спорове, които изглеждат неразрешими, когато има ангажимент", каза Макрон, който също приветства тримата премиери.

Канцлерът и президентът обявиха, че отношенията между Сърбия и Косово ще бъдат една от основните точки на обсъждане.

"Както можем да се присъединим към Косово и Сърбия в опита за намиране на решение и, което е по-важно, да попречим да стане по-трудно да се намери решение или да се движим в погрешна посока", заяви канцлерът Меркел преди началото на срещата.

За нея тази неформална среща има за цел да насърчи региона да „се развива заедно“, но това не означава непременно, че от днешната неформална среща на високо равнище трябва да се очакват конкретни резултати.

В рамките на форума се проведе двустранна среща между Меркел и македонския премиер Зоран Заев. Северна Македония и Споразумението от Преспа са положителен пример на Балканите и този успех е насърчение за всички страни, участващи в Конференцията за Западните Балкани, констатираха Меркел и Заев. Според пресслужбата на македонското правителство ползите от Договора от Преспа за стабилност, сътрудничество и мир в региона са били основната тема на дискусията на работна среща, проведена непосредствено преди конференцията.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.