То ще бъде изследвано от около 60 изследователи от 30 академични институции в 11 страни

Facebook обяви първите изследователски стипендии за академичните среди, които изучават влиянието на социалните медии върху изборите, част от усилията за предотвратяване на манипулирането на социални платформи.

Водещата социална мрежа казва, че около 60 изследователи от 30 академични институции в 11 страни са били избрани. Facebook започна изследователската инициатива миналата година след разкритията за чуждестранно влияние върху кампании при изборите в САЩ през 2016 г. и гласуването за Brexit във Великобритания.

Акционери на Facebook са поискали оставката на Марк Зукърбърг

Тя започна да привлича предложения миналата година и в понеделник обяви първите изследователски стипендии, съобщава БГНЕС. "За да се гарантира независимостта на изследванията и изследователите, Facebook не играе никаква роля в избора на индивиди или техните проекти и няма да играе никаква роля в насочването на констатациите или заключенията от изследването," гласи публикация в блога на мениджърите на Facebook Елиът Шрейг и Чая Наяк.

"Надяваме се, че тази инициатива ще задълбочи общественото разбиране за ролята на социалните медии за изборите и демокрацията и ще помогне на Facebook и други компании да подобрят своите продукти и практики", пишат още те.

Зукърбърг призова правителствата да играят по-активна роля в регулирането на интернет

Изследователите ще получат достъп до вътрешните данни на Facebook чрез "първа по рода си инфраструктура за обмен на данни, за да се предостави на изследователите достъп до данните на Facebook по сигурен начин, който защитава неприкосновеността на личните данни на хората", пишат Шрейг и Наяк.

"Някои от тези стъпки включват изграждане на процес за премахване на идентифицираща лична информация от набора от данни и само позволява на изследователя достъп до набора от данни чрез защитен портал", се казва още в публикацията на мениджърите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.