Той ще отстъпи престола на сина си

Исторически ден за Япония. Император Акихито абдикира. Той е първият монарх на страната, който се оттегля от повече от 200 години насам.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

На церемония в имперския дворец в Токио той предаде символите на властта на сина си - 59-годишният Нарухито.

Денят за император Акихито започна с шинтоистка церемония, на която той уведоми митичните предшественици на японското имперско семейство за намеренията си да абдикира. А след това се оттегли на държавна церемония пред 300 души.

Текат последните дни от управлението на японския император

„За мен беше щастие, че успях да изпълня задълженията си като император с дълбока вяра и респект към японския народ. За хората, които ме приемаха и подкрепяха като символ, изразявам искрените си благодарности”, заяви император Акихито.

„Съгласно имперския специален семеен кодекс, императорът абдикира, считано от днес”, обяви премиерът Шиндзо Абе.

С това в Япония беше сложен края на ерата Хейсей, започнала през 1989 г. с възкачването на престола на император Акихито. А от утре новият, 126-ти император на най-старата монархия в света, датираща според легендите от  600 години преди Христа, ще поведе страната в новата ера „Рейва” на ред и хармония.

85-годишният Акихито поиска да се оттегли след като обяви, че не може да изпълнява задълженията си заради напредналата си възраст и влошено здраве. Императорът няма политическа власт, но е национален символ, който се смята за божество. Но само 2 години след като встъпи в длъжност, Акихито слезе при хората - и коленичи пред пострадали от изригването на вулкан в Нагазаки.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.