Тя присъства на пускането на 22 нови газови автобуса

„За по-малко от 5 години подменихме 91% от движещите се автобуси в системата на градския транспорт в София. Това ще стане факт до средата на тази година с пускането на последните 60 съчленени автобуса на природен газ, които вече са в града и в момента се оборудват. Те трябва да тръгнат до края на месец юни”. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която днес присъства на пускането на 22 нови газови автобуса, съобщава БГНЕС.

Снимка: БГНЕС

„91% са автобусите с екологичен стандарт ЕВРО 6 и 4% са автобусите с нулеви емисии, това са първите електробуси. Очакваме още 15 електробуса“, отчете Фандъкова и подчерта, че освен обновяването на градския транспорт общината полага грижи за подобряване и на условията на работа на водачите в системата на градския транспорт. Тя припомни, че до този момент на годината заплатите им са били увеличени с 20%.

Снимка: БГНЕС

Новите автобуси са нископодови, снабдени са с видеонаблюдение, климатик, механична рампа и система за накланяне на автобуса, което допълнително улеснява достъпа на трудноподвижни хора и майки с колички, има възможност за зареждане на мобилни телефони, подсигурена е и защита за шофьорите. От утре те ще се движат по линия 604, 113, 75 и 384.

Снимка: БГНЕС

Стана ясно още, че фирмата доставчик разработва автобуси, които ще се движат с водородни частици, както и че наскоро са завършили тестовите изпитания на безпилотен автобус. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.