Това може да стане едно от предизборни обещания на лейбъристите за предстоящите европейски избори

Основната опозиционна Лейбъристка партия във Великобритания заседава днес дали да включи втори референдум за Brexit като едно от своите предизборни обещания за предстоящите европейски избори, съобщават "Юронюз" и БГНЕС. Партията е дълбоко разделена по въпроса.

В момента тя е в четвъртата си седмица от преговорите с консервативното правителство на премиера Тереза Мей за намиране на компромис по споразумението за развод на Великобритания с ЕС.

„Файненшъл таймс“: Лондон планира скок в цените за студентите от ЕС след Brexit

Очаква се Обединеното кралство да вземе участие в изборите за ЕС на 23-26 май, след като му бе предоставено второ отлагане на Brexit по-рано този месец. Сега Великобритания трябва да напусне блока най-късно до 31 октомври.

Управителният орган на лейбъристите - Националният изпълнителен комитет - се състои от лидера Джереми Корбин, членове на неговия кабинет в сянка, депутати, членове на парламента и представители на профсъюзи.

ЕС изключва възможността за преразглеждане на споразумението за Brexit

Над 20 предполагаеми членове на лейбъристите вече се ангажираха да проведат кампания за втори референдум. Повечето критикуват Корбин за неговата неясна позиция по въпроса, като твърдят, че това води до отдръпване на избирателите от Лейбъристката партия.

На своята конференция миналата година лейбъристите обещаха, че ще подкрепят втори референдум само в случай, че страната се насочи към Brexit без сделка или за да се предотврати това, което тя нарича "вреден тори (консервативен) Brexit". 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.