Поддръжници и противници на президента организираха два големи митинга в столицата

Николас Мадуро обяви, че е победил опит за военен преврат във Венецуела. Президентът обвини по телевизията, че опозицията се е провалила в опита си да обърне войската срещу него. И днес във Венецуела е неспокойно, като поддръжници и противници на президента организираха два големи митинга в столицата.                                    

Николас Мадуро свика традиционно за управлението на социалистите шествие за 1 май. Тази година то се превърна и в митинг в подкрепа на президента.

"Ще подкрепяме президента Мадуро завинаги. За цялата история и независимост, която имаме. Опозицията е опитва да подлъже хората. Предизвикват хаос и накрая ще си тръгнат от Венецуела", казва Ермелин, жителка на Каракас

Гуайдо: Протестите срещу Мадуро трябва да продължат

Около 100 души са били ранени във вчерашните сблъсъци в Каракас. Обявилият се за временен президент Хуан Гуайдо призова за бунт срещу Мадуро и хиляди излязоха на улицата, за да го подкрепят. Не го направиха войниците, обаче, след като Гуайдо поиска от тях да минат на негова страна.

"Майк Помпео каза, че съм имал подготвен самолет, за да избягам в Куба, но руснаците ме разубедили. Каква липса на честност, господин Помпео. А господин Болтън призова към преврат. Сблъсъкът във Венецуела свърши и те бяха победени. Не е за вярване колко ниско могат да паднат от правителството на Съединените щати", коментира президент на Венецуела  Николас Мадуро.

Същевременно опозицията свика протест и днес. Хуан Гуайдо отново се появи във видеозапис и призова за "най-големия митинг в историята". „Ние, венецуелците, имаме шанс да се преборим за своето бъдеще. Да завършим решително операция „Свобода”. Да сложим край на узурпацията на властта. Затова в сряда - всички венецуелци на улицата", заяви председателят на парламента на Венецуела Хуан Гуайдо.

Свиканите днес паралелни протести увеличават шанса за нови сблъсъци. ООН и Европейският съюз призоваха и двете страни към максимална сдържаност. Но задочния сблъсък между Съединените щати, които твърдо стоят зад Гуайдо и Русия, която твърдо подкрепя Мадуро, продължава с пълна сила, като полето на действие са улиците на градовете във Венецуела.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.