Коментират анализаторът Тихомир Безлов и Юлиана Николова

„Целият така наречен Втори стълб за устойчиво развитие на селските райони е 1,5 милиарда евро за програмния период. Това са гигантски пари, ако ги сравните с бюджетите на селските общини. Изведнъж се оказва, че тези гигантски пари практически ги пускате в канала, защото правите стадиони или плувни басейни в села с по стотина старци и някакви къщи на някакви хора, които така и не ги отключват”. Това коментира в предаването „Здравей, България” анализаторът Тихомир Безлов.

Проверяват ли се къщите за гости, строени с европейски пари?

Преди това той обясни, че един от проблемите е темата с консултантите. „Този консултантски слой стои винаги извън прожекторите. Имате много европейски оперативни програми и те са "обрасли" с консултанти. Големият проблем е, че тези консултанти са в администрацията, излизат от администрацията, правят консултантски фирми”, коментира Безлов. „Когато наближат избори, започват да преразпределят картите”.

Вторият важен въпрос, според Безлов, е добавената стойност на проектите. „Имате 200 млн. за 750 къщи. Какво точно добавят тези къщи за гости. Оставяме настрана откровените злоупотреби – направил си вила човекът. Големият проблем е какво точно ще донесе един такъв хотел. Седи въпросът тези пари колко ефективно се харчат”, коментира Безлов. „Аз съм много скептичен, че ще се стигне до наказателна отговорност. Може би в крайни случаи, с подставени лица. Обикновено се правят корекции, връщат се пари”, коментира експертът.

„Когато се включват мерки в програмата за развитие на селските райони, държавата трябва да гарантира, че може да контролира изпълнението на тези мерки по законосъобразен начин, което нашата държава не прави. Второ – трябва да се проследи механизма и каква е ползата от тези програми”, заяви Юлиана Николова от портала „Европа”.

„Всички ние ще платим от бюджета с данъците си за виновните”, заяви още Николова.

Повече гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.