Той тотално разчупи шаблоните на протоколната комуникация, смята Федерико Ломбарди

Всеки папа има своя уникален начин на изразяване и предаване на послания към света. Франциск тотално разчупи шаблоните на протоколната комуникация. Той говори и с жестове, дори и с мълчанието си. Мнението изказа в ексклузивно интервю за NOVA съветникът на папата и говорител на Ватикана Федерико Ломбарди. С него разговаря Даниела Тренчева.

- Изненадан ли бяхте от различния начин, по който папа Франциск комуникира с хората, както във Ватикана, така и със света?

- Всеки папа има своята персонален подход. За общуването на папа Франциск е характерна една непринуденост, спонтанност. Той има голям опит при осъществяването на пряк контакт с хората, идващ от дългогодишна му дейност като епископ в своя голям град Буенос Айрес. Бил е много близо до народа, намирал се е всеки ден сред хората в големите енории, по-специално в по-трудните квартали. Следователно, живеел е близо до проблемите на хората и е свикнал с тях. Знае как да комуникира с обикновените хора на разбираем език, използва близки изрази до тях самите. Това той го пренесе и продължи да го прави абсолютно непринудено и като папа. Той внесе своя стил на комуникация преди години и във Ватикана, в новата ситуация, в която се намира. Папа Бенедикт е човек на културата, имаше изключителна способност да защитава своите виждания и да се изразява дълбокомислено, но не говореше на езика на обикновените хора, каквото обаче прави папа Франциск. Това привлича хората към него, затова се радва на голямо внимание, създава голяма близост. Може да се каже, че той повдигна бариерите, които разделяха папата от вярващите.

- Каква личност е Папа Франциск?

- Бих могъл да кажа, че самият папа е „гласът” на Ватикана. Това го усещаме всеки ден, именно заради способността му да се изразява по този обикновен начин, както с думи, така и с жестове. Това, което отличава папа Франциск, е също и неговото желание за непрекъснато движение и общуване - среща се с хората, има собствен стил по време на аудиенциите, приближава се до болните, до децата, прави жестове на нежност, на близост, на прегръдка към хората, които страдат. Това най-добре изразява съдържанието на неговите послания, ясни и конкретни думи и дела към обикновените хора. Освен това посланието на папа Франциск е това на самия Бог, на неговата любов към всички.  Това е самият папа, който със своите дела и жестове  представя всичко онова, което иска да каже църквата. Сътрудниците на папата могат да му помагат, да интегрират, понякога могат да обясняват, понякога могат да разпространяват допълнително или да превеждат на различните езици посланието, което папата казва. Но по-специалното в този понтификат е абсолютно видимата централна роля на папата в комуникацията със света. Папата в първо лице и той е, който комуникира и той е фактически, към който хората отиват, който хората искат да видят и да чуят.

- Какво мислите за промените във Ватикана след понтификата на папа Бенедикт?

- Естествено, всичко, което е важно, е останало в пълно съответствие с учението на църквата, на която папата е един служител, който предава Евангелието, предлага поучението на Исус Христос и неговото послание към човечеството. Това е същественото, което папата и църквата правят и което продължава без никаква видима разлика. Това, което се промени, е стилът и начинът, по който става това. Същевременно има промени и в някои ватикански ведомства, с които папата работи  всеки ден  в управлението на църквата, които сътрудничат с него. В по-голямата част са останали тези, които вече съществуваха и работят по начина, по който винаги са работили. Направени бяха някои промени в някои институции, които се занимават главно с административни и финансови въпроси. Това са промени, започнали още от времето на папа Бенедикт, що се отнася до контрола и функционирането на административната система.

Те са определени и сега трябва да бъдат прилагани във всекидневната работа. Централната идея в ръководството на папата Франциск е тази, че той и неговите сътрудници от римската курия са служители на църквата по света, чиято мисия е  разпространение на Евангелието по всички краища на земята. Затова управлението, не трябва да бъде централизирано, а да бъде едно служение внимателно и бдително,  за да отговаря на въпросите и на нуждите на църквата за мисията й в различните части на света. Трябва да има една визия за служенето, като помощ в работата на църквата, а не като упражняването на власт, от страна на една централна администрация.  

С какво се занимава папа Бенедикт ХVІ?

Папа Бенедикт се занимава с това, което беше казал, че иска да върши, когато приключи своето служение: посвещава времето си на молитвата, на размишленията. Не трябва да се забравя, че той е възрастен и няма толкова много физически сили. Той се е оттеглил заслужено и животът му е достатъчно спокоен. Моли се, чете, среща се с хора, дава съвети с духовен и религиозен характер  на хората, които поискат такива. Неговият живот е на възрастен човек, който е с бистър ум и напълно активен от духовна гледна точка, въпреки че физическите му сили постепенно намаляват.

- А с какво се занимавате вие, когато не сте на работа?

- Аз съм свещеник, религиозно лице, следователно моят живот в по-голямата част е посветен на служба на църквата от гледна точка на комуникациите, което аз върша като свещеник и религиозно лице. Благодарение на Бог служа на посланието на съвременната църква. Времето, което ми остава, го посвещавам на грижа към хората, които ми искат съвети и духовна помощ. 

- Интересувате ли се от вътрешната политика, от това, което се случва в България и в другите страни? 

- Опитвам се да следя нещата, които стават, политическите новини, защото това е важното за живота на хората, на съвременниците, на мъжете и жените от нашето време. Надявам се, че ще се поддържа мир, ще има условия за спокоен живот, за развитие, за благоденствие, че няма да има несправедливости и страдание. Аз гледам на събитията, които са около мен през призмата на ценностите на църквата. Това са важни неща – мирът, достойнството на хората, тяхното духовно и морално израстване, както и тяхното благосъстояние физическо и икономическо, стига да бъде споделяно по този начин от всички. Бих искал да няма духовно и морално насилие или конфликти. Бих искал да няма противоречия от религиозен и морален характер между различните вероизповедания. Това са моите виждания, към това се стремя и за това следя. Включително и в България.

Екипите на Новините на NOVA ще проследят всяка стъпка на папа Франциск на българска земя на 5 и 6 май – на живо от София, Раковски и Ватикана. За първи път българска медия ще бъде част от официалната делегация на Ватикана. Специален екип на телевизията пътува до Рим и обратно, за да покаже един различен поглед към тази историческа визита, а репортерът Методи Владимиров и операторът Димитър Василев ще проследят случващото се от първо лице. Най-интересните гости и публични личности ще коментират визитата в няколко извънредни предавания „Да видиш папата по NOVA“.

„Да видиш папата по NOVA“ с повече от 15 часа на живо и извънредни предавания в телевизионния ефир

ВСИЧКО ЗА ВИЗИТАТА НА ПАПАТА У НАС ЧЕТЕТЕ ТУК

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.