Връщат Ветко Арабаджиев от Испания в събота

Връщат под конвой в България бизнесмена Ветко Арабаджиев. Това се случва след половингодишно издирване и двумесечен съдебен процес в Испания.

Връщат Ветко Арабаджиев от Испания в събота

Ветко Арабаджиев ще бъде екстрадиран у нас в събота, но само той. Засега съпругата му Маринела Арабаджиева остава в Испания. 

Двамата бяха  задържани през март край Барселона. Месеци наред властите ги издирваха с европейска заповед за арест и червена бюлетина на Интерпол. Прокуратурата у нас ги обвинява в данъчни престъпления.    

Ветко Арабаджиев се връща у нас принудително. След като отказа доброволна екстрадиция, две инстанции в Испания разрешиха той да бъде съден в България. Кога ще излезе решението на магистратите за Маринела, не е ясно.

„Съответният съд от Испания е искал допълнителна информация, предоставена е в разумен срок – специално за нея. Това е официалната причина. Неофициално – ангажирали са сериозна защита и правят всичко възможно да се забави екстрадицията. Шансът е минимален”, каза заместник-главният прокурор Иван Гешев.

Към момента двамата бизнесмени са обвинени  задочно от специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления. Очаква се промяна в обвиненията.

Специализираната акция срещу Арабаджиеви беше в края на август. При претърсването на хотел Маринела бяха открити 10 млн. лева.  Като част от организираната престъпна група беше задържан синът им Вълчо Арабаджиев. Докато той е в ареста, бизнесмените са в неизвестност. Според адвоката им - на път към България.  Арабаджиеви така и не се прибраха. А след повече от 7 месеца в ареста , синът им плати рекордната гаранция от половин милион лева.  Полицията успя да хване следите на Ветко и Маринела Арабаджиеви в началото на март. Те са арестувани в  имение на известния като Жоро Шопа българин в градчето Кабрера дел Мар край Барселона.  Последните месеци Арабаджиеви прекараха в арест в Мадрид .   

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.