Евентуалното споразумение ще бъде между САЩ, Русия и Китай

Доналд Тръмп и Владимир Путин са обсъдили в телефонен разговор възможността от подписването на ново ядрено споразумение, съобщава RT. Споразумението ще бъде между САЩ, Русия и Китай. 

Разговортът е продължил малко повече от час, съобщават от Белия дом. Те са разговаряли и за Северна Корея, като Тръмп е настоял Русия да упражни натиск върху Пхенян за денуклеаризацията. 

Двамата са обсъдили и политическата криза във Венецуела. Доналд Тръмп заяви, че Русия не възнамерява да се намесва в ситуацията във Венецуела, а се стреми единствено към положително развитие на събитията в тази страна. „Венецуела беше една от темите, които бяха обсъдени. И Путин изобщо не се стреми към намеса в ситуацията във Венецуела, той иска само да стане нещо позитивно във Венецуела. Аз мисля същото”, каза Тръмп.

„Искаме още сега да предоставим някаква хуманитарна помощ”, съобщи Тръмп, отбелязвайки, че много венецуелци имат проблеми с достъпа до питейна вода и продоволствията. „Мисля, че имах много позитивен разговор с президента Путин за Венецуела", подчерта президентът на САЩ.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отбеляза на свой ред, че разговорът е станал по инициатива на САЩ.

В разговора за кратко била засегната и темата за доклада на специалния прокурор Робърт Мълър - за руската намеса в американските избори. 

След разговора, в поредица от туитове, Тръмп написа за какво е рзговарял с Владимир Путин. "Имах дълъг и много добър разговор с президента на Русия Путин. Както винаги съм казвал, много преди началото на лова на вещици (разследването за сговор между предизборния щаб на Тръмп и Русия), да се разбираме с Русия, Китай и всички други е добро, а не лошо нещо", написа още в Twitter Тръмп. 

По-късно американският президент съобщи, че Китай иска да се присъедини към подписването на ново ядрено споразумение със САЩ и Русия.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.