Идеята вдигна на крак пациентски организации и правозащитници

Промяна при лечението на хиляди пациенти с редки болести планират здравните власти. От НЗОК настояват финансирането да премине към здравното министерство. Идеята, обаче, вдигна на крак пациентски организации и правозащитници.  

39-годишният Антон Алексиев е сред малкото пациенти у нас, които се лекуват от муковисцидоза в продължение на години. Доскоро повечето българи с тежкото генетично заболяване не успяват да доживеят пълнолетие.

"Имаше пациенти, които чакаха година, година и половина да бъдат включени в терапията. Имаше страшно много неразбории с това, че пациентите нямат лекарства", каза пациентът с муковисцидоза Антон Алексиев от Асоциация "Муковисцидоза".

Бави се лечението на спинална мускулна атрофия у нас

По това време лечението на редки болести, сред които и муковисцидозата, се плаща от здравното министерство. В началото на 2011 г. касата поема скъпите терапии.

До 2011 година, когато финансирането на редки болести се поема от Министерството на здравеопазването, се осигурява лечението на около 3 000 души. След преминаването на финансирането към НЗОК – вече се лекуват над 6 000 души, а ресурсът за тях е няколко пъти по-голям.

И сега голяма част от болничното лечение е недофинансирано, а много редки диагнози все още не могат да се лекуват безплатно, но пациентите виждат подобрение.

"Достъпът през НЗОК, с нейния механизъм, осигурява включване на нови пациенти на два месеца, което на европейско ниво е постижение", заяви председателят на Националния алианс за хората с редки болести Владимир Томов.

Родители на болни деца ще съдят България в Страсбург

Въпреки това, вече се обсъжда вариант финансирането отново да се върне към министерството. От стенограма на скорошно заседание на надзора става ясно, че предложението може да залегне още в бюджета за догодина.

Другата тревога на пациентите – не е ясно как ще се формира бюджетът, ако за него отговаря министерството. Нито от Здравната каса, нито от министерството ни отговориха какво точно налага прехвърлянето и как може да се случи то на практика.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.