На въпроса отговоря Йордан Йорданов, директор на Регионална дирекция "Борба с градушките" за област Враца

Ново предупреждение за бури и градушки от утре.  За защита на реколкотата от идващата опасност са доставени близо пет хиляди противоградни ракети.

Те обаче могат много бързо да свършат заради очакваните се градушки, смятат експерти. Само за седмица към облаците са изстреляни 300 снаряда.

Близо 5000 противоградни ракети  са доставени на 199-те специално предназначени за това площадки в страната. Дали наличните ракети ще са достатъчни, за да опазят земеделските култури, които вече са по полето? Отговорът на този върпрос дава Йордан Йорданов – директор на  Регионална дирекция „Борба с градушките” за област Враца.

ПРОЛЕТНИ КАПРИЗИ: Градушки, наводнени улици и места без ток (ВИДЕО)

Според него градушката с големина на лешник прави най-чести поражения върху културите. „Градушката, която прави поражения върху културите, е с големина на лешник, джанка или яйце. Ние пазим около 1,5 милион декара обработваема земя. В момента имаме средно около 20 ракети ракети на площадките, които са достатъчно да си свършим работата", обясни той.

Йорданов допълни, че към момента са в областта са изстреляни  27 ракети, а във Видин и Монтана са изтреляни много повече. 

А на въпрос дали сезонът ще е силен, той отговори така:„Към момента времето е динамично. И процесите доста силни. За май месец ще е доста силен сезонът". Йордан Йорданов е категоричен, че към момента площадките са доста добре заредени с ракети. А от Министерството на земеделието обещаха до дни да доставят още 8000 противоградни такива.

Подробности вижте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.