Флаговете ще са на България, на град Раковски, на ЕС и на Ватикана

Булевардът в Раковски, по който ще мине кортежът на Папа Франциск на 6-и май, вече е окичен с флаговете на България, Ватикана и Общината. Близо 900 знамена посрещат Светия Отец. Те са изработени във фабрика в Първомай. 

900 знамена – на България, на Европейския съюз, на град Раковски и на Ватикана - ще се развеят в града в деня на посещението на папа Франциск. Поръчката за изработката им е изпълнена за два месеца. 

За Теодора Кирякова ушиването на флаговете е удоволствие, защото са свързани с посрещането на една толкова чакана личност. „Едно знаме се изработва от много хора, то най-напред минава през кроячките, после на някои от знамената се слага печат, трябва да бъде ушито, изгладено, а някой път се налагат и довършителни работи”, обясни тя.

Над 15 служители са ангажирани в процеса. „Трудно е, че трябва да бъде изпълнена толкова голяма поръчка, отговорно, да бъде наистина както трябва всичко и да не се излагаме пред чужденците”, допълни кроячката.

В ОЧАКВАНЕ НА ПАПАТА: Генерална репетиция за посрещането в Раковски

Най-дългото знаме, минало през машината на шивачката Мария Ворукова, е дълго 10 метра. „Много търпение и прецизност - това е цялата тънкост. Трудно е, не е лесно”, сподели шивачката.

Местната фабрика за знамена е изпълнявала и друга подобна поръчка. „Преди 17 или 18 години при посещението на папа Йоан Павел Втори за първи път изработихме знамената на Ватикана и сега за втори път за посещението на папа Франциск”, обясни управителката на предприятието Атанаска Велчева.

Ушиването на знамената е било предварително съгласувано и изцяло съобразено изискванията на протокола на Ватикана. „Изобщо е много невероятно, че за един човешки живот успяхме да участваме в подготовката и в посрещането на двама толкова височайши гости”, допълни Велчева.

Точно след като и последното знаме бе пакетирано в кашоните екип от община Раковски пристигна, за да вземе поръчаната продукция. „Ние сме поръчали знамената още в края на месец януари, така че доволен съм от поръчката, всичко в срок беше направено”, обясни Божидар Стрехин, заместник-кмет на Раковски.

До пристигането на папа Франциск всички тези знамена ще бъдат окачени на пилони и сгради в целия град Раковски.

Репортер: Илиян Велков

Екипите на Новините на NOVA ще проследят всяка стъпка на папа Франциск на българска земя на 5 и 6 май – на живо от София, Раковски и Ватикана. За първи път българска медия ще бъде част от официалната делегация на Ватикана. Специален екип на телевизията пътува до Рим и обратно, за да покаже един различен поглед към тази историческа визита, а репортерът Методи Владимиров и операторът Димитър Василев ще проследят случващото се от първо лице. Най-интересните гости и публични личности ще коментират визитата в няколко извънредни предавания „Да видиш папата по NOVA“.

„Да видиш папата по NOVA“ с повече от 15 часа на живо и извънредни предавания в телевизионния ефир

ВСИЧКО ЗА ВИЗИТАТА НА ПАПАТА У НАС ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.