Холандец създава резерват край язовир Искър

Тази седмица в рубриката "Да хванеш гората" на Галя Щърбева ще ви срещнем с един холандец, който напуска родината си, известна с красивите си лалета, но се отказва и от Южна Франция, популярна с невероятните си лавандулови палета. Той се разделя и с Бали, където е бил 4 години преди да дойде в България

Всичко това се случва на първо място заради намеса на жена. Бизнесът е и друг фактор, който го довежда в България, но той се влюбва в страната ни. Той говори отличен български език, но най-вече е прекрасен човек, който има кауза - да запази едни 600 декара около язовир Искър, които са по пътя към Самоков.

Той ги превръща в резерват, а се оказва, че има защитени видове от Червената книга, за които ако героят ни не се беше намесил, нямаше да съществуват на това място. Той го е превърнал в един рай с много забавления за децата и буквално на мускули издържа цялото това нещо, защото има огромни разходи, за да поддържа цялата тази местност.

„ДА ХВАНЕШ ГОРАТА”: Българка и англичанин с бизнес за домашна бира у нас

Героят ни смята, че си заслужава това райско кътче да остане непокътнато, въпреки че първоначалната идея на цялата инвестиция е била да се създаде ваканционно селище, което не се случва. Оказва се, че Патрик е всичко друго, но не и летящият холандец, онзи кораб, който странства, търсейки, ненамирайки посока. Той е намерил своята посока, своето място и чувства България като неизменна част от себе си.

Целият разговор вижте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.