Градът днес посети и премиерът Бойко Борисов

Католическата общност у нас- в трескава подготовка за посрещането на папа Франциск. В град Раковски, където ще отиде в понеделник светият отец, правят последни приготовления за визитата му.

Преди да получат първо причастие децата от Раковски днес направиха генерална репетиция за срещата с папата. И получиха тържествените си одежди за церемонията.

Истински трон очаква папата в Раковски. Плюшеното кресло и златните орнаменти по него са дело на  местния тапицер Иван Нендов.

София под блокада часове преди визитата на папа Франциск (ОБЗОР)

„Този стол е направен специално за Йоан Павел Втори, за посещението му преди 17-години. На мен се падна честта този трон да го реставрирам и да го подготвя за папа Франциск. Отговорността е голяма, чувството също”, обясни Иван Нендов.

Папа Франциск ще бъде посрещнат със стотици детски рисунки, чието послание е за мир, любов и разбирателство. В църквата той ще благослови децата.

„Децата ще бъдат разположени в централен сектор, това е централна ложа на църквата, за да могат да имат пряк достъп и контакт със Светия отец, за да  отговарят, за да пеят”, обясни отец Ивелин Генов, свещенослужител в църквата”Пресвето Сърце Исусово” в Раковски.

Представителите от Ватикана държат папата да е сред хората.

„Аз, разбира се, не бих се учудил, ако разчупи протокола и тръгне сред хората”, заяви Павел Гуджеров, кмет на Раковски.

В ранния следобед премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър пристигнаха в Раковски, за да се уверят готов ли е вече  градът да посрещне главата на римокатолическата църква.

„Изключително важно посещение, целият свят ще го гледа. Така че сме изключително на щрек. Месата ще се предава по целия свят. Това е една действително реклама за България и аз съм изключително щастлив и благодарен, че той прие поканата. И тук с президента Радев работим съвместно двете институции, за да има максимална полза за България. Да се представим в добрия й вид”, заяви премиерът Борисов.

По-рано той провери докъде са стигнали ремонтите на опасните виадукти по АМ „Тракия”. А иначе мерките за сигурност в Раковски ще са строги. Търговските обекти  около църквите и площадите ще бъдат затворени. На живеещите в близост до двете църкви и площадите, през които ще мине папата е забранено да отварят вратите на балконите си и прозорците.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.