В деня, в който папата пристига на визита у нас, пред NOVA говори отецът от Белене

Католическият свещеник Паоло Кортези още помни мига, в който очите му срещнат за първи път Дунав, в един мрачен и кален октомврийски ден на 2010 г.

„Идвахме от Италия през Сърбия, влязохме през границата близо до Видин - с микробус, с всички куфари и много книги. Първото ми впечатление беше все едно се качваме в машината на времето. Моят баща каза: „Прилича на Италия в моите младини, след Втората Световна война”. Имаше опустошени къщи, кални улици, валеше”, споделя Кортези.

Постепенно опустошената земя край Дунав става негов втори дом. Сега казва, че е много благодарен за годините, прекарани в България.  За тези 10 години той се учи да говори, проповядва и изповядва на български.

"ЧОВЕК НА ГОДИНАТА" 2017: Отличието на БХК отиде при Паоло Кортези

Отецът е част от Ордена на пасионистите, който се грижи за католиците у нас още от времето на турското робство. Свещеникът е неуморен -  когато не е в храма, се грижи за местните. Приема за своя мисия опазването на паметта на загиналите в концлагера в Белене. Всички тези начинания не остават незабелязани и от местния доайен - най-възрастният католически свещеник у нас - Отец Йосиф.

И от най-малките енориаши свещеникът получава само шестици. Заедно с две монахини - родом от Румъния и от Салвадор, отец Кортези създава скаутски отряд за деца. Ходят на лагери, участват в театрални представления и нерядко почистват реката от боклуците.

„Както знаете, ние, западните свещеници не се венчаваме, няма да имамe собствени деца. И аз много обичам, когато децата ме наричат „отче”, защото се чувствам като баща на всички”, споделя католическият свещеник.

Порасналите деца обаче бързат да напуснат града. И рядко се връщат. Голямата болка на свещеника е, че камбаната все по-често бие за упокой и все по-рядко – за венчавка.

ДО БЕЛЕНЕ И НАЗАД: Българският път на един италиански свещеник

И когато всички бягат от града, там пристига семейство от Сирия, на което отецът предлага подслон. Историята обиколи цяла България. След протести и заплахи, семейството беше принудено да напусне Белене и… страната ни.

„Някои използваха това нещо за политически дивиденти и направиха една кампания, която беше буря в чаша вода. Защото това беше добро семейство, образовани, добри хора. Много бях изненадан от това, което се случи. Не разбирам защо за едно добро дело трябва да се събужда толкова омраза и несправедливост”, споделя Кортези. Това е и единственият път през тези 10 години, в които свещеникът напуска страната ни за по-дълго. Прекарва шест месеца в Италия, но не по собствено желание. Категоричен е, че България е неговият дом и винаги е искал да се върне.

„Аз съм щастлив. Още се чувствам горд, че съм италианец и обичам моята родина. Но мога да кажа, че и България е моята втора родина – равни са в любов”, споделя още свещеникът.

Екипите на Новините на NOVA ще проследят всяка стъпка на папа Франциск на българска земя на 5 и 6 май – на живо от София, Раковски и Ватикана. За първи път българска медия ще бъде част от официалната делегация на Ватикана. Специален екип на телевизията пътува до Рим и обратно, за да покаже един различен поглед към тази историческа визита, а репортерът Методи Владимиров и операторът Димитър Василев ще проследят случващото се от първо лице. Най-интересните гости и публични личности ще коментират визитата в няколко извънредни предавания „Да видиш папата по NOVA“.

„Да видиш папата по NOVA“ с повече от 15 часа на живо и извънредни предавания в телевизионния ефир

ВСИЧКО ЗА ВИЗИТАТА НА ПАПАТА У НАС ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.