С цел набиране на средства там е възроден старият български занаят на филцоването

Пенка Петкова е дете на самотна майка и с физически проблем. Изминала е дълъг път от София до Лондон, където преподава виолончело. Завършва с отличие музикалното училище „Любомир Пипков”. Пенка е успяла, благодарение на центъра „Рождество Христово”, в който самотни майки или жени с житейски проблеми успяват да запазят децата си и да ги отгледат. Центърът към фондация „Каритас” е създаден преди 20 години по инициатива на папа Йоан Павел II.

Доскоро в центъра се готвели трескаво за деня, в който папа Франциск ще ги посети, за да види как се изпълнява завета на предишния папа - да се помага на жените и децата, без значение от тяхната националност или религия. За съжаление от Ватикана отказали посещението в последния момент заради интензивната програма на Светия отец. А иначе всяка жена, която среща трудности при отглеждането на детето си, може да отиде там и да попълни декларация, в която да опише своето състояние и нужди.

За да помагат на майките, от центъра са възродили стария български занаят на филцоването. Правят прекрасни фигурки, които продават. Имат и безплатна занималня за децата, които прекарват лятото там, напълно безплатно, докато майките им са на работа. Имат и много други идеи като например да направят фирма за кетъринг. Но си нямат готвач. За кратко в кухнята им е помагал един бежанец, който тръгнал от Ливан, минал през цяла Европа и се установил в България.

Още по темата гледайте във видеото.

Екипите на Новините на NOVA ще проследят всяка стъпка на папа Франциск на българска земя на 5 и 6 май – на живо от София, Раковски и Ватикана. За първи път българска медия ще бъде част от официалната делегация на Ватикана. Специален екип на телевизията пътува до Рим и обратно, за да покаже един различен поглед към тази историческа визита, а репортерът Методи Владимиров и операторът Димитър Василев ще проследят случващото се от първо лице. Най-интересните гости и публични личности ще коментират визитата в няколко извънредни предавания „Да видиш папата по NOVA“.

„Да видиш папата по NOVA“ с повече от 15 часа на живо и извънредни предавания в телевизионния ефир

ВСИЧКО ЗА ВИЗИТАТА НА ПАПАТА У НАС ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.