Не пропускайте новите приключения на шеф Манчев в „Кошмари в кухнята” на 10 май, петък, от 21.00 ч. по NOVA

В навечерието на Гергьовден шеф Иван Манчев разкри на Nova.bg някои интересни идеи за приготвянето на традиционното агнешко. Известният кулинар споделя със зрителите на NOVA две от своите рецепти за ястия за празничната трапеза. Ето ги и тях:

Агнешко печено с бира поднесено върху пресни гъби печурки с пресен лук и сос джоджен  

ПРОДУКТИ за 4 порции :

Агнешко - 2.5 кг.

Бира - 400 мл.

Червен пипер, черен пипер, сол 

Лук - 200 гр.

Моркови - 150 гр.

Масло - 30 гр.

Гъби - 400 гр.

Ориз - 250 гр.

Пресен лук - 200 гр.

Бульон - 120 мл.

Чесън - 20 гр.

Сметана - 80 гр.

Джоджен - 5 гр.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ :

Агнешкото се намазва със сол, черен пипер, червен пипер и масло, след което се залива с бирата, слагат се лука и моркова нарязани на едро в тавичка, покрива се с фолио и се пече на загрята фурна 180 градуса за 2 часа и половина.

Пресният лук се запържва в 50 гр. масло заедно с гъбите, малко джоджен, сол, пипер и чесън. След като стане полуготово, се прибавя ориза, който предварително е сварен до полуготово състояние в съотношение 1 към 1 вода и ориз и се прибавя малко бульон и масло. Бърка се постоянно до готовност .

Агнешкото печено се изважда от тавата и се обезкостява.  Прави се на порции от около 200 грама, които се слагат в тиган, прибавя се малко масло, джоджен, бульон от печеното и накрая се сгъстява с 80 гр. сметана. След като агнешкото е готово, в чиния се слага готовата гарнитура от ориза, гъбите и пресния лук,  върху него агнешкото, полива се със соса и се украсява с джоджен. 

Агнешко бон филе с поширани ябълки в коняк и захар и сотиран спанак

Продукти:

Агнешко бон филе – 0,180 гр.

Зелена ябълка – ½ бр.

Спанак – 0,60 гр.

Дафинов лист – 1 бр.

Масло – 0,30 гр.

Шалот – 1 глава

Горчица – 0,15 гр.

Ориз – 0,50 гр.

Начин на приготвяне:

Агнешкото се нарязва  бон филе на едри кубчета, овкусява се със сол, бял пипер и горчица. Слагаме 150 мл. вода, прибавяме ориза, кипваме водата и прибавяме ябълката, нарязана на 3-4 едри парчета, оставяме да ври до готовност. На тиган с масло запържваме шалота нарязан на ситно, спанака, агнешкото, прибавяме ориза и ябълката и сотираме до готовност. Поднасяме с пресен чесън.

Не пропускайте новите приключения на шеф Манчев в „Кошмари в кухнята” на 10 май, петък, от 21.00 ч. по NOVA.

За актуални новини следете Facebook страницата на предаването, както и канала на „Кошмари в кухнята във Vbox7.com.