Инцидентът стана на летище "Шереметиево"

41 души са загинали в катастрофата със самолет на руската авиокомпания "Аерофлот", който направи аварийно кацане на московското летище "Шереметиево". Кадри от инцидента показват как пътническият самолет "Сухой Суперджет 100" избухва в пламъци и продължава да се движи по пистата преди да спре, а пътници започват да излизат през аварийните изходи. На борда се намирали 78 души - 73 пътници и петима души екипаж. 

В социалните мрежи бяха разпространени кадри, които свидетелстват за паниката на борда на машината. Видеото е заснето в момент, когато самолетът вече се е приземил, но все още се движи по пистата с висока скорост и горящи крила.

13 души загинаха, след като мълния удари пътнически самолет (ВИДЕО)

Самолетът, изпълнявал полет от Москва до Мурманск, е бил принуден да се върне на летището по технически причини, като най-вероятно е ударен от мълния. Според местни медии пилотът на самолета е изпратил най-малко един сигнал за помощ - около 28 минути след излитане. 

Две минути след сигнала за падналия самолет, на място пристигат пожарникари. Оцелелите пътници са изведени от самолета през аварийните изходи и откарани в болница. 

Започнало е разследване на катастрофата.

Според стюардеса от самолета, цитирана от местни медии, светкавица е ударила машината по време на полета. Светлинната сигнализация излязла от строя и пилотът съобщил, че се връщат на летището и кацат. В този момент обаче връзката с контролната кула рязко прекъснала.  

Според стюардеса от самолета, цитирана от местни медии, светкавица е ударила машината по време на полета. Светлинната сигнализация излязла от строя, пилотът съобщил, че се връщат на летището и кацат, но връзката рязко прекъснала.  Пътниците изпаднали в паника, което личи и по видеата в социалните мрежи. Някои от тях се опитали да бягат още докато самолетът се движи. Паниката се засилила, когато машината спряла. Някои пътници забелязали, че прозорците започнали да се топят.

По информация на посолството на България в Москва няма да данни за пострадали български граждани при инцидента с пожар на борда на пътническия самолет, съобщиха от Министерството на външните работи. Консулът ни в Москва Николай Панайотов се е свързал с международния отдел на Министерството на извънредните ситуации в Руската федерация. Оттам категорично е потвърдено, че няма пострадали или загинали българи. При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Москва на: Дежурен телефон в работно и извън работно време:+7 495 234 0226.

Летище "Шереметиево" работи в щатен режим. Полетите към София не се пренасочват към други московски летища.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.